Încă o moarte misterioasă la Moscova. Directoarea de 28 de ani a unei bănci a căzut de la etajul 11

0
Publicat:

Kristina Baikova, în vârstă de 28 de ani, director executiv la Loko-Bank, este doar cea mai recentă victimă într-un lung șir de morți misterioase ce implică oameni de afaceri de top din Rusia.

Kristina Baikova sursa: Facebook
Kristina Baikova sursa: Facebook

Baikova ar fi căzut de la geamul apartamentul ei situat la etajul 11 pe bulevardul Khodynsky, în primele ore ale zilei de vineri. A murit instantaneu, scrie Daily Mail.

Directoarea băncii se afla cu un prieten de 34 de ani, despre care se crede că se numește Andrei, în momentul incidentului, după ce l-a invitat la ea acasă pentru a bea.

O anchetă privind moartea ei a fost lansată.

Un val de decese inexplicabile ale oficialilor de rang înalt din domeniul energiei a avut loc de la începutul războiului lui Vladimir Putin în Ucraina, în februarie anul trecut.

Morți misterioase în Rusia

În luna mai a acestui an, ministrul adjunct al științei din Rusia, presupus critic al invaziei "fasciste" din Ucrainei, a murit subit după ce s-a îmbolnăvit grav în timpul unui zbor spre Moscova.

Piotr Kucerenko, în vârstă de 46 de ani, se întorcea dintr-o călătorie de afaceri în Cuba când avionul său a fost forțat să aterizeze de urgență în sudul Rusiei, a declarat Ministerul Științei și Învățământului Superior.

Medicii au efectuat CPR, dar nu au reușit să-l salveze pe oficial. Familia sa a spus că moartea a fost legată de o afecțiune cardiacă subiacentă.

Jurnalistul independent Roman Super a scris după anunț că "vechiul său prieten" a vorbit în privat despre incapacitatea sa de a fugi din Rusia în urma a ceea ce el a numit "invazia fascistă" a Ucrainei.

Igor Shkurko
Igor Shkurko

În aprilie, șeful energiei Igor Shkurko a fost găsit mort în celula sa de închisoare după ce a fost acuzat că a luat mită.

În vârstă de 49 de ani, era directorul general adjunct al companiei energetice ruse Yakutskenergo.

El a fost membru al partidului politic pro-Putin Rusia Unită, dar calitatea sa de membru a fost suspendată atunci când a fost făcută acuzația de mită.

Cu doar două luni înainte, magnatul rus al petrolului Viatcheslav Rovneiko, în vârstă de 59 de ani, a fost "găsit inconștient" noaptea târziu în casa sa.

Medicii nu au reușit să-l salveze de la moarte, potrivit unui raport al ziarului Moskovsky Komsomolets.

În februarie, un înalt oficial rus din domeniul apărării a fost găsit mort după ce a plonjat de la 160 de metri pe fereastra unui bloc turn.

Marina Yankina, în vârstă de 58 de ani, a fost o figură cheie în finanțarea războiului ilegal al lui Vladimir Putin în Ucraina, în calitate de șef al departamentului de sprijin financiar al Ministerului Apărării pentru Districtul Militar de Vest, care este implicat îndeaproape în invazia rusă.

Înainte de a se alătura regiunii militare occidentale, Yankina a lucrat în cadrul Serviciului Federal de Impozite și a fost, de asemenea, vicepreședinte al Comitetului pentru relații cu proprietatea din Sankt Petersburg.

Rapoartele spun că este o sinucidere suspectă, dar acest lucru este adesea declarat în astfel de cazuri în Rusia înainte de efectuarea oricărei investigații sau de cunoașterea faptelor.

Cu o săptămână mai devreme, generalul-maior Vladimir Makarov - un general rus concediat recent de Putin - a fost găsit mort într-o posibilă sinucidere.

Pe 26 decembrie, Pavel Antonov - cel mai bogat deputat al Dumei ruse (parlamentul rus) și un critic al lui Putin - a murit în India, căzând de la fereastra unui hotel.

Tovarășul său, Vladimir Bidenov, a fost găsit mort în același hotel cu patru zile mai devreme.

Alexei Maslov, în vârstă de 69 de ani, fostul șef al Forțelor Terestre Ruse, a murit la spital pe 25 decembrie, în timp ce Aleksandr Buzakov - care a fost șeful "șantierelor navale ale amiralității" Rusiei timp de un deceniu - a murit pe 24 decembrie 2022.

În iulie, Evgheni Lobaciov, în vârstă de 76 de ani - general-maior în retragere al Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse - a fost găsit mort la Moscova cu un pistol în apropiere.

Moartea sa a fost, de asemenea, considerată sinucidere.

Alte decese recente au inclus editorul unei reviste populare de propagandă rusă, vicepreședintele Gazprombank și un înalt oficial Gazprom.

Dmitri Zelenov
Dmitri Zelenov

Dmitri Zelenov, un magnat imobiliar, a murit pe 9 decembrie în orașul Antibes de pe Riviera Franceză.

Oligarhul, în vârstă de 50 de ani, ieșea la cină cu niște prieteni când a început să se simtă rău și a căzut pe scări, suferind răni grave la cap, potrivit publicației ruse Baza și publicației locale franceze Var Matin.

El a fost dus de urgență la spital, dar medicii nu au putut să-l salveze, iar moartea sa a fost confirmată de procurorul public din municipiul Grasse din apropiere a doua zi.

Potrivit canalului Telegram al lui Baza, Zelenov a suferit o intervenție chirurgicală legată de probleme cardiace nedezvăluite în săptămânile dinaintea morții sale, deși nu au fost furnizate informații suplimentare.

Zelenov a fost co-fondator al Don-Stroy, cândva unul dintre cele mai importante imperii de investiții și dezvoltare imobiliară din Moscova.

Circumstanțele din jurul morții magnatului imobiliar sunt remarcabil de similare cu cele ale lui Anatoli Gerașcenko, fostul șef al Institutului de Aviație din Moscova (MAI), despre care se spune că a căzut pe scări la sediul institutului din capitala rusă în septembrie.

"La 21 septembrie 2022, Anatoli Nikolaevici Gerașcenko, doctor în științe tehnice, profesor, consilier al rectorului Institutului de Aviație din Moscova, a decedat în urma unui accident", a declarat serviciul de presă al organizației.

"Aceasta este o pierdere colosală pentru MAI și comunitatea științifică și pedagogică".

MAI este una dintre cele mai importante universități de cercetare științifică din Rusia responsabil pentru dezvoltarea tehnologiei aerospațiale și este strâns legată de Ministerul Apărării al lui Putin.

Gerașcenko, în vârstă de 73 de ani, și-a petrecut o viață lucrând cu institutul, frecventând universitatea ca inginer înainte de a lucra pentru a conduce operațiunea timp de opt ani.

El a primit Medalia Rusiei a Ordinului pentru Servicii aduse Patriei, clasa I, și a fost un profesor distins cu peste 50 de publicații științifice, care a rămas în calitate de consilier influent după ce s-a pensionat în 2015.

Moartea extrem de suspectă a lui Gerașcenko a venit la mai puțin de două săptămâni după ce omul de legătură al lui Vladimir Putin pentru dezvoltarea vastelor resurse arctice ale Rusiei "a căzut peste bord" în timp ce naviga în largul coastei Pacificului a țării.

Ivan Pechorin, în vârstă de 39 de ani, a fost director general al Corporației de Dezvoltare a Orientului Îndepărtat și Arctic a lui Putin și a participat recent la o conferință majoră găzduită de instigatorul la război al Kremlinului din Vladivostok.

Pechorin a căzut de pe marginea unei bărci în apele din apropierea insulei Russky, lângă Capul Ignatiev, a declarat cotidianul rus Komsomolskaya Pravda.

Cadavrul său a fost găsit după o căutare care a durat mai mult de o zi.

Fostul CEO al corporației, Igor Nosov, în vârstă de 43 de ani, a murit, de asemenea, subit în februarie, aparent din cauza unui accident vascular cerebral.

Ravil Maganov si Vladimir Putin
Ravil Maganov si Vladimir Putin

La 1 septembrie, magnatul petrolului Ravil Maganov, în vârstă de 67 de ani, a căzut de la fereastra etajului șase al unui spital din Moscova.

Un raport a spus că președintele Lukoil - a doua cea mai mare companie petrolieră din Rusia - a fost "bătut" înainte de a fi "aruncat pe fereastră", deși acest lucru nu a fost confirmat independent.

Lukoil și-a exprimat anterior opoziția față de războiul din Ucraina.

Moartea lui Maganov a survenit cu puțin timp înainte ca Putin să ajungă la Spitalul Clinic Central de elită pentru a-i aduce un ultim omagiu liderului sovietic Mihail Gorbaciov, care murise la spital cu doar câteva zile înainte.

În iulie, Yuri Voronov, în vârstă de 61 de ani, șeful unei companii de transport și logistică pentru o companie legată de Gazprom, a fost găsit mort în piscina sa, pe fondul rapoartelor de joc greșit.

Alte două decese ale unor directori legați de Gazprom au fost raportate în casele de elită de lângă Sankt Petersburg, alimentând suspiciunile că decesele ar fi putut fi crime.

Alexander Tyulakov, în vârstă de 61 de ani, un înalt oficial financiar și de securitate al Gazprom la nivel de director general adjunct, a fost descoperit de iubita sa a doua zi după începerea războiului din Ucraina, în februarie.

Gâtul său era într-un laț în casa sa de 500.000 de lire sterline din complexul de locuințe de elită Leninsky, dar mai multe rapoarte susțin că trupul său a fost bătut.

Acest lucru s-a întâmplat la doar trei săptămâni după ce Leonid Shulman, în vârstă de 60 de ani, șef de transport la Gazprom Invest, a fost găsit mort cu multiple răni prin înjunghiere într-o baltă de sânge pe podeaua băii sale din aceeași comunitate de locuințe închise.

Miliardarul Alexander Subbotin, în vârstă de 43 de ani, legat și el de gigantul energetic Lukoil, prietenos Kremlinului, unde era manager de top, a fost găsit mort în luna mai.

O teorie este că Subbotin - care deținea și o companie de transport maritim - a fost otrăvit cu venin de broască care a declanșat un atac de cord.

Iar în aprilie, bogatul Vladislav Avayev, în vârstă de 51 de ani, un fost oficial al Kremlinului strâns legat de instituția financiară rusă Gazprombank, părea să se fi sinucis după ce și-a ucis soția, Yelena, în vârstă de 47 de ani, și fiica, în vârstă de 13 ani.

Prietenii au contestat rapoartele conform cărora el a fost gelos după ce soția sa a recunoscut că a fost însărcinată cu șoferul lor și există afirmații că a avut acces la secretele financiare ale elitei de la Kremlin.

Câteva zile mai târziu, multimilionarul Serghei Protosenya, în vârstă de 55 de ani, a fost găsit spânzurat în Spania, împreună cu soția sa Natalia, în vârstă de 53 de ani, și fiica lor adolescentă, Maria, găsiți morți din cauza rănilor de înjunghiere.

El a fost vicepreședinte al Novatek, o companie strâns legată de Kremlin.

Ca și în cazul lui Avayev, se sugerează că acesta ar fi putut fi un asasinat făcut să pară o crimă-sinucidere.

Cu o săptămână înainte, Evgheni Palant, în vârstă de 47 de ani, și soția sa Olga, în vârstă de 50 de ani, ambii născuți în Ucraina, au fost găsiți de fiica lor Polina, în vârstă de 20 de ani, după ce au suferit mai multe răni prin înjunghiere.

Un briefing oficial către mass-media a susținut că femeia și-a luat viața într-o furie geloasă după ce Palant a spus că o părăsește - afirmații care au fost puternic contestate de cel mai bun prieten al cuplului. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite