Cel puţin cinci oameni de afaceri ruşi au murit în condiţii suspecte în doar trei luni. Care era legătura dintre ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepreşedintele gigantului rusesc Novotek, Serghei Protosenia, a fost găsit spânzurat în grădină
Vicepreşedintele gigantului rusesc Novotek, Serghei Protosenia, a fost găsit spânzurat în grădină

Cel puţin cinci oameni de afaceri ruşi proeminenţi s-ar fi sinucis de la sfârşitul lunii ianuarie, iar trei dintre ei omorându-şi membrii familiilor înainte de a-şi lua viaţa. Patru dintre ei erau asociaţi cu gigantul energetic de stat rus Gazprom sau cu una dintre filialele sale.

Un director executiv de top de la Gazprom a fost găsit mort în cabana sa din satul Leninski, în apropiere de Leningrad, la 30 ianuarie 2022, potrivit presei de stat ruse RIA Novosti, relatează CNN.

RIA a raportat că la faţa locului a fost găsit un bilet de adio şi că anchetatorii investighează moartea ca fiind o sinucidere. Radiodifuzorul naţional rus RenTv a identificat bărbatul drept Leonid Shulman, şeful departamentului de transport al Gazprom Invest. 

La doar o lună după aceea, un alt director de top de la Gazprom a fost găsit mort în acelaşi sat. Alexander Tiulakov a fost găsit mort în garajul său pe 25 februarie, potrivit Novaya Gazeta, un ziar rus independent. Novaya Gazeta a raportat că bărbatul s-ar fi sinucis. 

CNN a cerut o reacţie din partea Comitetului de Investigaţii al Rusiei cu privire la cele două cazuri, dar nu a primit un răspuns.

Mihail Watford, un miliardar rus născut în Ucraina, a fost găsit mort în locuinţa sa din Surrey, Anglia, pe 28 februarie. Poliţia din Surrey a declarat pentru CNN că moartea este investigată de medicul legist, care a spus că o audiere va avea loc pe 29 iulie. 

Un alt om de afaceri rus, Vasili Melnikov, a fost găsit mort alături de familia sa în Nijni Novgorod la sfârşitul lunii martie, potrivit ziarului rus Kommersant. Melnikov deţinea MedStom, o companie de consumabile medicale. Potrivit Comitetului de Investigaţii al Rusiei, un bărbat de 43 de ani, soţia sa, în vârstă de 41 de ani, şi doi copii de patru şi 10 ani au fost găsiţi înjunghiaţi pe data de 23 martie. 

Comitetul nu l-a numit pe Melnikov, dar vârstele celor decedaţi şi locul incidentului se potrivesc cu raportului Kommersant. 

Filiala regională a comisiei de investigaţie nu a actualizat stadiul anchetei sale şi nu a răspuns la cererea de a oferi comentarii pe acest subiect pentru CNN.

La momentul incidentului, în martie, comisia de anchetă a declarat că "nu au existat semne de intrare neautorizată în apartament" şi că "au fost găsite şi confiscate cuţite". 

"[Anchetatorii] iau în considerare mai multe versiuni despre ceea ce s-a întâmplat, inclusiv uciderea copiilor şi a soţiei de către capul familiei, urmată de o sinucidere", a spus Comisia.

Şi la începutul acestei luni, încă doi oameni de afaceri ruşi au murit în incidente aparent după crimă-sinucidere. 

Vladislav Avaiev, fostul vicepreşedinte al Gazprombank, a fost găsit mort împreună cu soţia şi fiica sa în apartamentul său din Moscova pe 18 aprilie, potrivit agenţiei de ştiri ruse de stat Tass. 

Citând o sursă din cadrul forţelor de ordine, Tass a afirmat că autorităţile investighează moartea soţilor Avaiev ca pe o crimă-sinucidere. 

Iulia Ivanova, reprezentant al Comitetului de investigaţie pentru Moscova, citată de Tass, a spus că cadavrele soţilor Avayev au fost descoperite după ce şoferul familiei şi bona au spus că nu pot să-i contacteze la telefon sau să intre în apartament. 

Igor Volobuev, fost vicepreşedinte al Gazprombank, care a părăsit recent Rusia, a declarat pentru CNN că nu crede că Avayev s-a sinucis. 

"Meseria lui era să se ocupe de servicii Private Banking, asta înseamnă să aibă de-a face cu clienţi VIP. Era responsabil de sume foarte mari de bani. Deci, s-a sinucis? Nu cred. Cred că ştia ceva şi că a reprezentat un fel de risc”, a declarat Volobuev pentru CNN. 

Doar o zi mai târziu, pe 19 aprilie, Sergey Protosenya, fostul director al producătorului de gaze Novatek, care este parţial deţinut de Gazprom, a fost găsit mort la nord de Barcelona. 

Cadavrele soţiei şi fiicei sale au fost găsite în apropiere, a declarat săptămâna trecută pentru CNN o sursă oficială apropiată anchetei. 

Protesenya, soţia şi fiica sa au fost găsiţi la locuinţa lor din Lloret de Mar, o staţiune mediteraneană de lângă Barcelona. Trupurile celor două femei, care prezentau semne de violenţă, au fost găsite în interiorul locuinţei de lux a familiei, iar cadavrul Protosenyei a fost găsit în grădina de afară, potrivit sursei. Cazul este investigat ca dublă crimă şi sinucidere ulterioară, într-un caz de violenţă domestică.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite