Experţi ONU: Navalnîi este în pericol şi trebuie evacuat în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksei Navalnii FOTO EPA-EFE
Aleksei Navalnii FOTO EPA-EFE

Opozantul rus Alexei Navalnîi, încarcerat şi în greva foamei timp de trei săptămâni, este „în pericol grav” şi trebuie să poată fi evacuat în străinătate, au cerut miercuri patru experţi în drepturile omului mandataţi de ONU, potrivit AFP.

„Îndemnăm autorităţile ruse să se asigure că domnul Navalnîi are acces la medicii săi şi să-i permită să fie evacuat în străinătate pentru tratament medical urgent, aşa cum au făcut în august 2020. Reafirmăm că guvernul rus este responsabil pentru viaţa şi sănătatea domnului Navalnîi în timpul detenţiei sale ", scriu ei într-un comunicat.

„Credem că viaţa domnului Navalnîi este în pericol grav”, spun aceşti experţi independenţi numiţi de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, dar care nu vorbesc în numele său.

Potrivit rudelor sale, Navalnîi, care a încetat să mănânce pe 31 martie pentru a protesta împotriva condiţiilor sale de detenţie, este pe moarte. Occidentul cere eliberarea şi adevărul despre otrăvirea sa în august 2020 şi în care ar fi implicate serviciile speciale ruseşti.

„Suntem profund deranjaţi de faptul că domnul Navalnîi este ţinut în condiţii care ar putea constitui tortură sau pedepse sau tratamente crude, inumane sau degradante”, subliniază cei patru experţi, care sunt raportorii speciali pentru libertatea de opinie şi de exprimare , asupra torturii, asupra executărilor sumare sau arbitrare şi asupra dreptului la sănătate fizică şi mentală.

„Încălcările aparente ale interdicţiei împotriva torturii sau a altor rele tratamente, dreptul său la un avocat şi, în special, dreptul său la asistenţă medicală promptă şi eficientă în timpul detenţiei nu fac decât să ne sporească îngrijorările”, continuă ei.

Ei cred că Navalnîi a fost de câţiva ani subiectul „unui model deliberat de represalii” din cauza criticilor sale faţă de guvernul rus.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite