Disperați de incursiunile spionilor Kievului, rușii reînvie o organizație brutală și înfricoșătoare de pe vremea lui Stalin

0
Publicat:

Rusia reînvie SMERSH, o organizație de vânătoare de spioni activă în era Stalin, în anumite părți ale Ucrainei care au fost anexate ilegal, și se află parțial sub controlul forțelor Kremlinului, a anunțat duminică un politician rus și propagandist al Moscovei.

Organizația lui Stalin a arestat, torturat și executat mii de oameni
Organizația lui Stalin a arestat, torturat și executat mii de oameni FOTO Wikimedia Commons

Andrey Gurulyov, membru al parlamentului rus (Duma) și fost comandant militar, a făcut aceste remarci în timpul unei apariții pe canalul de televiziune de stat Rusia-1, un fragment din emisiune fiind postat pe canalul său de Telegram.

SMERSH, un acronim pentru cuvintele rusești "moarte spionilor" - "smert" care înseamnă moarte și "shpionam" adică spioni - a fost numele unei organizații formate de liderul sovietic Josef Stalin. Grupul avea ca misiune eliminarea activității anticomuniste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit Newsweek.

"Am vorbit despre SMERSH, astăzi am creat un departament care funcționează aproximativ în același mod în teritoriile noi", a spus Gurulyov, referindu-se la regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporoje.

Acestea au fost anexate de președintele rus Vladimir Putin în toamna anului 2022, după referendumuri controlate de Moscova. Rusia nu deține controlul total asupra niciuneia dintre regiuni, iar guvernele străine, inclusiv Statele Unite, au declarat că mișcarea a fost ilegitimă.

Andrei Guruliov anunță renașterea temutului SMERSH
Andrei Guruliov anunță renașterea temutului SMERSH FOTO Wikimedia Commons

SMERSH, formată de Stalin în urmă cu 80 de ani, în aprilie 1943 și operațională până în 1946, a fost o parte crucială a aparatului de teroare al liderului sovietic. Organizația, notorie pentru brutalitatea sa, a fost în spatele arestării, torturii și execuției a mii de oameni, inclusiv a propriilor agenți suspectați de sabotaj sau dezertare. Cu toate acestea, grupul a prevenit multe încercări asupra vieților oficialilor sovietici, inclusiv a lui Stalin însuși, a relatat agenția de știri rusă Lenta.

Gurulyov a spus că o structură similară ar trebui să funcționeze din nou și în Rusia.

"Astăzi încearcă să interfereze cu [operațiunile noastre în zonele non-front]. Am vorbit cu Extremul Orient, unde avem submarine nucleare și [unde] sunt ținute [navele noastre]. Acestea pot fi, de asemenea, în pericol, așa că trebuie să abordăm problemele de protecție puțin diferit", a spus politicianul.

Un veteran SMERSH a fost citat de Lenta explicând distanțele la care operativii au mers pentru a preveni căderea documentelor clasificate în mâinile inamicului.

"Ceea ce îmi amintesc cel mai mult este cum am fost instruiți să distrugem documentele secrete dacă exista o amenințare de capturare a lor de către inamic - trebuiau să fie mâncate", a spus Pelageya Semina.

"Ne-au arătat, explicând că nu poți pune întreaga foaie în gură odată, dar trebuie să rupi bucăți mici din ea și să le înghiți după ce le-ai mestecat bine."

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite