Aleksei Navalnîi susține că mobilizarea parțială în Rusia va duce la o „enormă tragedie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Disidentul rus Aleksei Navalnîi a afirmat, miercuri, că mobilizarea militară parțială anunțată de Vladimir Putin va avea ca rezultat o „enormă tragedie”, calificând ofensiva Rusiei în Ucraina un „război criminal eșuat”, relatează AFP și Reuters, conform Agerpres

Navalnîi este încarcerat din luna ianuarie a anului 2021. Foto: Arhivă
Navalnîi este încarcerat din luna ianuarie a anului 2021. Foto: Arhivă

Este clar că războiul criminal care se desfăşoară în prezent se agravează şi se amplifică, iar Putin încearcă să implice în el cât mai multă lume posibil", a declarat Navalnîi, utilizând un cuvânt interzis de Kremlin care numește ofensiva în Ucraina „operaţiune militară specială". 

Conform opozantului rus, liderul de la Kremlin, implicând în război încă 300.000 de rezervişti pentru a întări forțele ruse, vrea să „păteze cu sânge mâinile a încă sute de mii de persoane". 

Într-un mesaj video realizat din închisoare, înregistrat și făcut public de avocații săi, Navalnîi a afirmat că Vladimir Putin trimite și mai mulți ruși la moarte pentru un război care a eșuat. 

Totul se face pentru ca un singur om să-şi păstreze puterea şi să o prelungească", a mai adăugat Navalnîi, încarcerat din luna ianuarie a anului 2021 pentru dosare pe care el le califică ca fiind integral fabricate. 

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a dispus, miercuri, prima mobilizare în Rusia după cel de-al Doilea Război Mondial, și și-a manifestat sprijinul pentru alipirea a patru regiuni din Ucraina. 

De asemenea, el a înștiințat Occidentul că „nu blufează” când afirmă că este pregătit să folosească arma nucleară pentru a apăra Rusia. 

Opoziția rusă a îndemnat la proteste împotriva liderului de la Kremlin, iar apeluri la manifestații în cursul zilei în numeroase orașe din Rusia sunt publicate pe rețelele de socializare. 

De la izbucnirea invaziei la 24 februarie, Putin a înăbușit disidența și mass-media independente, arestând mii de oameni la protestele împotriva războiului și adoptând o nouă lege care prevede până la 15 ani de închisoare pentru cei care difuzează „știri false” despre armată. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite