Adolescentă rusă, acuzată de discreditarea armatei lui Putin, plasată în arest la domiciliu și inclusă pe o listă cu teroriști ISIS sau Al Qaeda

0
Publicat:

Olesia Krivțova are un tatuaj anti-Putin pe o gleznă și o brățară care îi urmărește fiecare mișcare pe cealaltă. Tânăra, în vârstă de 19 ani, din regiunea rusă Arhangelsk se află în arest la domiciliu, după ce a fost acuzată că a discreditat armata rusă prin postări pe rețelele de socializare, relatează CNN.

Olesia Krivțova
Olesia Krivțova se află în arest la domiciliu. Foto: Twitter

Oficialii ruși au adăugat-o pe adolescentă pe lista teroriștilor și extremiștilor, în care se află și ISIS, Al Qaeda și talibanii, fiindcă a publicat o poveste pe Instagram despre explozia de pe podul Crimeei din luna octombrie. În plus, Krivtsova a criticat Rusia pentru invadarea Ucrainei. 

Tânăra, care este studentă la Universitatea Federală de Nord din orașul Arhangelsk, este acuzată de discreditarea armatei ruse fiindcă a distribuit o presupusă postare critică a războiului într-o conversație cu studenții pe rețeaua de socializare rusă Vkontake. 

În prezent, Olesia Krivțova se află în arest la domiciliu în apartamentul mamei sale din Severodvinsk, regiunea Arhangelsk, având interdicție de a intra pe internet și de a utiliza alte căi de comunicare. 

 „Cazul Olesiei nu este nici primul, nici ultimul", a afirmat Alexei Kichin, avocatul lui Krivțova. 

ONG-ul pentru drepturile omului din Rusia OVD-Info a anunțat că minimum 61 de cazuri au fost inițiate în Rusia în anul 2022 sub acuzația de justificare a terorismului pe internet, 26 dintre ele ducând la condamnări. 

„Prizonierii merg la război, iar copiii merg la închisoare"  

Mama Olesiei, Natalia Krivțova, susține că guvernul încearcă să avertizeze publicul, fiica sa fiind, de fapt, „biciuită în public” pentru că nu și-a păstrat părerile pentru ea. 

Locuim în regiunea Arhangelsk și aceasta este o regiune vastă, dar prea îndepărtată de centru. Nu mai există proteste în Arhangelsk, așa că încearcă să sugrume tot ce a mai rămas în stadiul incipient", a afirmat mama fetei. 

Aceasta nu este prima confruntare a tinerei cu autoritățile ruse fiindcă și-a exprimat public opiniile. În luna mai a anului trecut, ea a fost acuzată că a discreditat armata rusă prin distribuirea de afișe împotriva războiului. 

Lucrurile au devenit mai serios când a fost acuzată că a discreditat armata rusă pe rețelele de socializare în luna octombrie a anului trecut. Conform avocatului adolescentei, o infracțiune repetată în temeiul aceluiași articol se transformă într-un caz penal. 

Ea are un simț exacerbat al justiției, ceea ce îi face viața grea. Incapacitatea de a păstra tăcerea este acum un păcat major în Federația Rusă", a adăugat mama ei. 

Conform Nataliei Krițova, poliția a dat buzna pe 26 decembrie într-un apartament în care locuia fiica ei împreună cu soțul ei, Ilia, obligându-i pe tineri să se întindă pe burtă și amenințându-i cu un baros, despre care ofițerii i-au spus că este un „salut” din partea grupului Wagner, o companie militară privată fondată de Evgheni Prigojin. 

Olesia a fost foarte speriată pentru că a văzut videoclipul în care un prizonier a fost ucis cu un baros", a afirmat mama ei. 

În celebrul clip video la care face referire Natalia Krițova, mercenarii companiei militare ruse Wagner, care recrutează în mod activ deținuți, ar fi executat un fost pușcăriaș, Evgheni Nujin, cu un baros după ce acesta a trecut de partea ucrainenilor. 

Statul are niște politici ciudate: prizonierii merg la război, iar copiii merg la închisoare", a declarat Natalia Krițova. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite