Zece persoane, trimise pe banca acuzaţilor pentru trafic de droguri, inclusiv învinuiţii pe dosarul celor 200 kg de heroină din Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a trimis în judecată trei dosare penale pentru trafic ilicit de droguri, inclusiv cu implicarea cetăţenilor din Turcia şi Ucraina. Unul din dosarele deferite justiţiei vizează cea mai mare captură de heroină din istoria Moldovei.

Primul dosar penal trimis în judecată vizează contrabanda cu peste 200 kg de heroină din Iran, în valoare de peste 200.000.000 de lei. Costul estimat al acestei capturi a luat în considerare preţurile heroinei pe piaţa neagră pentru vânzarea în cantităţi angro, care este redus substanţial în raport cu cel pentru cantităţi mici.

În dosar sunt învinuiţi doi cetăţeni turci, membri ai unei grupări infracţionale organizate. Ambii inculpaţi continuă să se afle în custodia autorităţilor, la solicitarea procurorilor PCCOCS: unul din aceştia este organizatorul grupării, iar altul – complice. În privinţa altor învinuiţi, investigaţiile continuă.

La solicitarea procurorilor, au fost aplicate sechestre asupra bunurilor inculpaţilor, în valoare totală de peste 220.000 lei. Ulterior, instanţa de judecată se va pronunţa asupra confiscării acestora.

Activitatea de documentare a grupării s-a desfăşurat începând din toamna lui 2020. Potrivit materialelor dosarului, heroina urma să fie livrată în statele Uniunii Europene. În acest scop, organizatorul grupării de origine turcă îşi înregistrase la Chişinău o companie cu activitate de transportare a materialelor de construcţie şi a articolelor sanitare din Iran, pe cale maritimă, iar apoi pe cale terestră din Rusia spre Moldova. După ce şi-a format un istoric economic pozitiv, învinuitul a purces la implementarea schemei de contrabandă cu substanţe narcotice.

Trei cetăţeni ai Ucrainei – trimişi în judecată pentru comercializarea drogurilor, cu folosirea-n comunicare a unui program creat pentru gruparea infracţională

În această săptămână, procurorii PCCOCS au trimis pe banca acuzaţilor alte opt persoane pentru trafic de droguri, inclusiv cetăţeni străini. Astfel, acest al doilea dosar vizează trei cetăţeni ai Ucrainei, parte a unei grupări infracţionale specializate în comercializarea drogurilor (PVP, marijuană sub formă de muguri, pastile Ecstasy, ciuperci cu efect halucinogen), dirijat de către ei, despre care autorităţile de investigaţie au anunţat în data de 7 octombrie curent. Un aspect distinct al grupării l-a constituit faptul că aceasta angaja preponderent ucraineni, în comunicarea dintre membrii grupării foloseau un program creat cu dedicaţie pentru activitatea infracţională desfăşurată, iar remunerarea inculpaţilor de către conducerea grupării se efectua în criptovalută. Pe piaţa neagră, valoarea drogurilor ridicate se estimează la 1.900.000 lei.

Cinci inculpaţi din Moldova pentru comercializarea drogurilor, inclusiv în monedă virtuală

În al treilea dosar, figurează cinci inculpaţi din Moldova, inclusiv cumpărătorul uneia din cantităţile de droguri de tip PVP (denumit şi „sare”) care au fost comercializate de către membrii grupării. Cei doi bărbaţi şi trei femei sunt învinuiţi şi de comercializarea marijuanei, începând din decembrie 2020, în proporţii deosebit de mari. Trebuie menţionat faptul că aceştia foloseau ca metodă de primire a plăţii pentru droguri monede virtuale, care însumate ar depăşi 445.000 lei.

Potrivit legii, faptele comise sunt pedepsite cu închisoarea, până la un termen de 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite