Volumul II din „Prin foc şi sabie“ se distribuie împreună cu „Adevărul Moldova" de joi, 19 aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel de-al doilea volum din romanul „Prin foc și sabie“
Cel de-al doilea volum din romanul „Prin foc și sabie“

Volumul al II-lea al romanului „Prin foc şi sabie", de Henryk Sienkiewicz, se distribuie astăzi împreună cu ziarul „Adevărul Moldova", la preţul de 36 de lei.

În 1884, Henryk Sienkiewicz, scriitor de marcă din Polonia celei de-a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea, publica „Prin foc şi sabie". Acest roman de proporţii face parte din „Trilogie", împreună cu romanele „Potopul" şi „Pan Wolodvjowski".

Mai târziu, scriitorul polonez avea să-şi ia locul printre clasicii literaturii poloneze şi, în egală măsură, al literaturii universale. Fără îndoială că Premiul Nobel, pe care l-a câştigat în 1905, a contribuit substanţial la notorietatea de care s-au bucurat scrierile sale.

„Prin foc şi sabie" este unul dintre romanele esenţiale ale polonezilor. Dintr-o scriere de ficţiune care se întinde pe mai mult de 1.000 de pagini, cititorii află istoria romanţată a Răscoalei de la 1640 din regatul Poloniei, desfăşurată într-o epocă măcinată de conflicte. Răsculaţii conduşi de Bogdan Hmielniţki vor eliberarea Ucrainei. Iar polonezii prinţului Wisniowiecki se luptă să pună capăt răzmeriţei.

Astfel se naşte statul Ucraina, iar polonezii devin sclavi. Povestea de dragoste care se desfăşoară pe acest fundal îi adaugă romanului un ingredient irezistibil.

Formarea identităţii poloneze

Henryk Sienkiewicz (1846-1916), rămas în istoria literaturii universale şi prin cealaltă capodoperă a sa, „Quo Vadis", a scris, de fapt, o ficţiune identitară, în care protagonistul este poporul polonez. Şi-a început cariera ca ziarist şi nuvelist, dar şi-a câştigat notorietatea după ce a publicat trilogia compusă din „Prin foc şi sabie" (1884), „Potopul" (1886) şi „Pan Wolodyjowski" (1887-1888).

Romanele sale pun accentul pe eroismul polonezilor în luptele contra cazacilor, tătarilor, suedezilor şi turcilor. Evenimentele sunt relatate cu mare claritate epică şi simplitate clasică. În 1905, Sienkiewicz a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură.

Cel de-al doilea volum din romanul „Prin foc și sabie" apare împreună cu ediția de joi, 19 aprilie, a ziarului „Adevărul Moldova", la un preț special de numai 36 de lei, în toate chioșcurile de presă și oficiile poștale din țară.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite