Vladimir Cebotari a rămas fără imunitate parlamentară. Deputaţii PSRM-ACUM au dat curs solicitării procurorului general interimar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO colaj zugo.md
FOTO colaj zugo.md

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a cerut joi, 19 septembrie, ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului PDM Vladimir Cebotari, cel care este şi candidatul PDM pentru funcţia de primar de Chişinău în alegerile din 20 octombrie, pentru ca democratul să poată fi cercetat penal şi eventual reţinut şi arestat. Deputaţii din alianţa PSRM-ACUM au dat curs solicitării şi au votat pentru ridicarea imunităţii deputatului.

Vladimir Cebotari este acuzat de abuz în serviciu, în dosarul concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău, în perioada când acesta deţinea funcţia de ministru al Transporturilor.

Vladimir Cebotari afirmă că nu este vinovat, iar comisia care s-a ocupat de concesionarea Aeroportului, din care a făcut şi el parte, „a avut doar obligaţia tehnică de a pune aprecieri la anumite criterii pe care trebuiau să le întrunească ofertanţii comisiei. 

Potrivit lui, comisia trebuia să execute mai multe hotărâri ale Guvernului. 

„Hotărârea de a concesiona, condiţiile de a concesiona, termenul de 49 de ani, păstrarea taxelor, inclusiv celor de modernizare au fost aprobate până la începerea lucrului Comsiei de către Guvern, inclusiv cu mânuţa Maiei Sandu. Întrebarea mea este: dacă eu am executat o decizie luată cu mâna Maiei Sandu, care spre deosebire de mine a avut libertatea de a vota pentru sau împotriva concesionării, a avut libertatea pentru aprobarea sau respingerea raportului comisiei respective, care înseamnă darea în concesiune, întrebarea este: dacă eu sunt vinovat, ce este cu Maia Sandu?”, a întrebat retoric Cebotari.

Cebotari a mai adăugat că „toată ţara ştie că ei doresc să facă rău la PDM şi la membrii lor, să-i descurajeze. Au vrut să nu ne dea voie să intrăm în cursă, iată noi am intrat. Acum ei încearcă să ne oprească cu orice modalitate, dar noi le mulţumim pentru publicitatea care ne-o fac, pentru că orice publicitate este avantaj în campanie”.

Recent, portalul de ştiri Newsmaker, cu referire la surse de încredere, a scris că procurorul general interimar intenţionează să ceară ridicarea imunităţii parlamentare a lui Vladimir Cebotari. Vladimir Cebotari a declarat pentru Newsmaker că ştie despre acest scenariu şi a subliniat că nu va Republica Moldova, pentru că nu este vinovat. Potrivit lui, aceste acţiuni se vor produce la comanda ministrului de Interne, Andrei Năstase. 

Ministrul de Interne, Andrei Năstase, a anunţat că a cerut procurorului general interimar, Dumitru Robu, să solicite Parlamentului ridicarea imunităţii parlamentare a democratului Vladimir Cebotari, pentru că deputatul PDM ar fi implicat în frauda bancară.

Vladimir Cebotari a negat că a fost implicat în frauda bancară, aşa cum susţine Andrei Năstase.

Deputaţii Marina Tauber şi Reghina Apostolova, ambii din fracţiunea Partidului Şor, au rămas fără imunitate parlamentară luni, 16 septembrie, iar la scurt timp au fost reţinuţi. Parlamentul a dat curs solicitării procurorului general interimar, Dumitru Robu, privind ridicarea imunităţii parlamentare pe numele celor doi deputaţi.

Liderul Partidului Şor, Ilan Şor, aflat în căutare internaţională în dosarul fraudelor bancare, l-a criticat dur pe Igor Dodon, după ce doi deputaţi din fracţiunea Şor, Marina Tauber şi Reghina Apostolova, au fost reţinuţi de ofiţerii CNA în dosarul fraudelor bancare. Ilan Şor a declarat că Igor Dodon s-a transformat, cu sprijinul Blocului ACUM, „într-un monstru”. Şor susţine că preşedintele ţării şi-a subordonat toate organele de drept.

Pentru ridicarea imunităţii parlamentare au votat 56 de deputaţi din alianţa ACUM-PSRM.

Solicitarea procurorului general interimar a fost motivată prin faptul că Reghina Apostolova şi Marina Tauber ar urma să fie reţinuţi, arestaţi şi trimişi pe banca acuzaţiilor, în dosarul fraudelor bancare.

Dumitru Robu susţine că procurorii deţin probe ce ar demosntra vinovăţia celor doi deputaţi în devalizarea sistemului bancar din Moldova, prin complicitate la „grupul criminal” organizat de Ilan Şor.

Reghina Apostolova specificat că este acuzată în dosarul fraudelor bancare. Ea a declarat că nu este surprinsă că se cere ridicarea imunităţii parlamentare, pentru că despre acest fapt s-a discutat mai mult timp. 

Apostolova a menţionat că nu este implicată în frauda bancară şi că este nevinovată, subliniind că va coopera cu ancheta. Totodată, Apostolova s-a arătat surprinsă că procurorii nu cer ridicarea imunităţii parlamentare şi a altor deputaţi care figurează în raportul de inestigaţie al companiei Kroll.

La rândul său, Marina Tauber a afirmat că nu se teme de ridicarea imunităţii parlamentare şi că nu intenţionează să părăseasca ţara. Ea la fel se consideră nevinovată, dând de înţeles că ar fi vorba despre o răfuială politică.

Amintim că pe 15 august curent, la fel la solicitarea procurorului general interimar a fost ridicată imunitatea parlamentară şi deputatului Ilan Şor, liderul Partidului Şor.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite