VIDEO Deputatul fugar Cristian Rizea, surprins cum se plimbă nestingherit prin Chişinău: „De ce nu staţi la puşcărie în România?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Deputatul român Cristian Rizea, condamnat definitiv la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare în România, a fost surprins de către activistul Vasile Costiuc cum se plimbă nestingherit prin Chişinău.

Cristian Rizea a fost surprins în după-amiaza zilei de joi, 22 octombrie, în timp ce fuma o narghilea în restaurantul „Sisters” din centrul Chişinăului, asta după ce politicianul român şi-a parcat neregulamentar maşina de lux, în faţa restaurantului, fapt pentru care la faţa locului a fost solicitată Poliţia.

Cei doi poliţişti veniţi să-l amendeze pe Cristian Rizea, care deţine şi cetăţenia moldovenească sub numele de Mihai Cristian, au declarat că nu-l cunosc pe politicianul român şi doar l-au amendat pentru parcare neregulamentară.

După ce a fost amendat, Rizea a avut tupeul să-şi lase bolidul de lux în continuare parcal ilegal şi doar la insistenţa activistului Vasile Costiuc, care a mai solicitat o dată ajutorul agentului de patrulare, Rizea a urcat în maşină şi a plecat însoţit de un individ care s-a prezentat ca fiind bodyguard.

Întrebat de ce nu pleacă în România şi de ce nu-şi ispăşeşte acolo pedeapsa, Rizea a răspuns „casa mea e Moldova, de doi-trei ani”. Totodată, întrebat cine i-a oferit cetăţenia moldovevenească, Dodon sau Plahotniuc, Rizea a răspuns că „legea”. 

Amintim că preşedintele Igor Dodon a anunţat vineri, 16 octombrie, că va face tot posibilul ca politicianul fugar Cristian Rizea să fie extrădat în România. Totodată, şeful statului a precizat că Rizea va rămâne fără cetăţenia moldovenească.

Igor Dodon a declarat că politicianul român a depus actele pentru a obţine cetăţenia Republicii Moldova pe 14 noiembrie 2017. Atunci, pentru a obţine cetăţenia, Rizea a informat autorităţile R. Moldova că ar avea rude în autonomia găgăuză. Pe 28 decembrie 2017, Rizea deja obţinuse paşaportul moldovenesc, afirmă Dodon, sugerând că politicianul român a obţinut cetăţenia în urma unei înţelegeri cu oligarhul Vlad Plahotniuc. 

„Eu, în calitate de preşedinte, un astfel de act de acordare a cetăţeniei unui om care este cercetat penal în România, niciodata nu am dat”, a accentuat Dodon.

Şeful statului a precizat că atunci când Rizea a solicitat cetăţenia, acesta a ascuns informaţia că a fost condamnat în România, fapt ce contravine legislaţiei Republicii Moldova. În acest sens, Dodon a afirmat că Rizea va rămâne fără cetăţenia moldovenească. 

Dodon a menţionat că nu va permite ca în R. Moldova „să fie loc de ascundere a unor penali din România sau din alte state”.

„La momentul când el a depus actele, deja era condamnat în România. Pe data de 7 decembrie 2017, Cristian Rizea a fost condamnat la patru ani şi opt luni. Asta înseamnă că acest cetăţean a depus actele în Moldova, asumându-şi angajamentele că nu încalcă legea, dar, de fapt, a încălcat legea, pentru că era cu dosar penal în România. Cel mai probabil era un om apropiat fostului oligarh care era la putere”, a subliniat Dodon.

Cristian Rizea a demarat demersuri pentru obţinerea cetăţeniei moldoveneşti încă din 2018, prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în România. Solicitarea de urgentare a acordării cetăţeniei a venit din partea lui Artur Gumeniuc, care, la momentul respectiv, deţinea funcţia de consilier al Preşedintelui Republicii Moldova Igor Dodon pe domeniul apărării şi securităţii naţionale (Secretar al Consiliului Suprem de Securitate). Astfel se explică faptul că familia Rizea a aterizat liniştită la Chişinău, în Republica Moldova, pe 1 februarie 2019, potrivit gandul.ro

Politicanul fugar a obţinut cetăţenie moldovenească atât pentru el, cât şi pentru familia sa. Ulterior, el şi membrii familiei au primit alte seturi de documente, sub alte nume, respectiv Mihai Cristian Luigi (ex-Cristian Rizea), Mihai Josett-Anne-Marie şi Mihai Albert Cristian. 

Cristian Rizea (Mihai Cristian Luigi) duce o viaţă tihnită în capitala Republicii Moldova, în libertate şi lipsit de griji financiare: deţine un apartament în cea mai luxoasă zonă a Chişinăului în complexul Crown Plaza Park. În plus, politicianul-fugar conduce o maşină de lux, duce copilul la şcoală privată, întreţine o soţie casnică şi, potrivit gandul.ro, este implicat într-o relaţie extraconjugală. 

”Mihai Cristian Luigi” se recomandă în Chişinău ca fiind director general al staţiei TV Realitatea din Moldova, post de televiziune derivat din postul românesc Realitatea TV, controlat de Maricel Păcuraru.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite