Un tânăr din Moldova câştigă bani transformând deşeurile în energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO undp.org
FOTO undp.org

Dmitri Asoscov, un tânăr antreprenor din capitală, câştigă bani transformând deşeurile în energie. Acesta, împreună cu partenerul său, au lansat, prin intermediul proiectului „Energie şi Biomasă”, finanţat de Uniunea Europeană, o afacere prin care contribuie la reducerea consumului de energie fosilă şi sporirea securităţii energetice.

Potrivit unui comunicat de presă remis de PNUD şi citat de IPN, tinerii lucrau într-o tâmplărie şi, pentru că trebuia să facă ceva cu rumeguşul de lemn, au început să producă brichete. Cererea fiind mare, au căutat noi surse pentru a produce mai mult şi au ales cojile de hrişcă şi de migdale.

„Calitatea brichetelor din coji de migdale şi de hrişcă este foarte bună, singura recomandare pentru producător este să adauge o anumită proporţie de rumeguş de lemn. Lignina conţinută în acesta ajută la o mai bună presare şi durabilitate a brichetelor”, menţionează directorul Laboratorului pentru biocombustibili solizi în cadrul Universităţii Agrare, Grigore Marian.

Firma a produs şi a comercializat deja 300 de tone de brichete din hrişcă şi din coji de migdale. Compania mai produce brichete din coji de floarea soarelui, de nuci şi din rumeguş din lemn, dar şi cărbune de lemn, obţinut prin piroliză. Întreprinderea are 25 de angajaţi.

Proiectul „Energie şi Biomasă” este finanţat de UE şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Proiectul susţine dezvoltarea pieţei de biocombustibil practic de la zero, stimulând atât cererea, cât şi oferta de brichete şi pelete.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite