Un copil din trei care vine pe lume la Centrul Mamei şi Copilului se naşte cu o anomalie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Malformaţiile la copii apar cel mai des din cauza maladiilor de care suferă viitoarea mamă FOTO Adevărul
Malformaţiile la copii apar cel mai des din cauza maladiilor de care suferă viitoarea mamă FOTO Adevărul

Unul din trei copii care vine pe lume la Centrul Mamei şi Copilului se naşte cu o anomalie. Aproape în 80% din cazuri, micuţii sunt supuşi diferitor intervenţii chirurgicale imediat după naştere, ce ce poate duce la dizabilităţi pe viaţă.

Factorii care duc la naşterea copiilor cu malformaţii în forme uşoare sau grave sunt aerul poluat, radiaţia, dar şi stresul, alimentaţia nesănătoasă şi unele boli. „Femeile au multe boli despre care nici nu ştiu. Pielonefrita este o boală despre care multe dintre femei doar în timpul sarcinii află că o au. Aceasta se răsfrânge 100% asupra sănătăţii fătului”, spune Lidia Dolghier, medic pediatru la Centrul Mamei şi Copilului. Cele mai frecvente anomalii la nou-născuţi sunt hemangioamele (tumorile vasculare de natura benignă), sindactilia (lipirea a două sau a mai multor degete între ele), malformaţii la picioare şi altele, transmite Info-Prim Neo.

Medicii Centrului Mamei şi Copilului operează în fiecare zi copii cu hemangioame. Acestea apar pe faţă, pe cap şi pe alte părţi ale corpului. Uneori, pentru a înlătura un hemangiom trebuie să fie tăiată o parte mare de piele şi atunci rămân cicatrici. Lidia Dolghier spune că sunt frecvente şi cazurile în care copiii se nasc cu degetele la mâini lipite. Până la vârsta de 7 ani, degetele acestor copii se separă chirurgical. Dacă se nasc copii cu mai mult de 5 degete la o mână, cele în plus se taie. „Pe vremuri astfel de anomalii erau foarte rare, dar acum în fiecare secţie există câte un copil cu astfel de probleme”, a spus Lidia Dolghier.

Potrivit medicului, în ţările străine, atunci când se suspectează o anomalie, se fac intervenţii chirurgicale intrauterin. La noi această practică lipseşte deocamdată. În Republica Moldova, dacă examenul ultrasonografic permite depistarea anomaliei pană la trei luni, femeia este în drept să avorteze. Lidia Dolghier spune că sunt şi mame care decid să-şi păstreze copilul, chiar dacă ştiu că se va naşte cu o malformaţie complicată. Ultimul caz a fost un copil care s-a născut cu gaură în inimă.

Potrivit datelor preliminare ale Centrului Naţional de Management în Sănătate, în 2012, în Moldova s-au născut 641 de copii cu malformaţii. 34 din aceştia s-au născut morţi, iar alţi 39 au decedat la scurt timp.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite