UDATE: Uraniu pentru bomba „nucleară murdară” musulmană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O grupare criminală înternaţională planifica comercializarea a câteva kilograme de substanţe radioactive, folosind Republica Moldova, ca ţară de tranzit. Oficiali din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) susţin că potenţialii cumpărători erau dintr-o ţară arabă din Africa..

Luni, în cadrul unei operaţiuni speciale la care au participat circa 100 de angajaţi ai forţelor de ordine, au fost arestate şase persoane suspectate de intenţia de a vinde o cantitate deocamdată neprecizată de uraniu, a anunţat şeful Direcţiei investigarea fraudelor, din cadrul MAI, Vitalie Briceag. Patru bănuiţi sunt cetăţeni moldoveni, iar ceilalţi doi sunt din regiunea transnistreană, unul având cetăţenia Federaţiei Ruse, a spus ofiţerul.

„Din grupare fac parte cel puţin zece persoane, inclusiv câteva din statele arabe din Africa", a precizat colonelul Vitalie Briceag. Potrivit ofiţerului de poliţie, ancheta a fost iniţiată încă în luna martie, iar gruparea a ales Moldova ca ţară de tranzit pentru substanţele radioactive crezând că aici „autorităţile n-au capacităţi pentru a urmări şi depista astfel de operaţiuni ilicite".

Material pentru
arme de distrugere în masă

Şeful Direcţiei investigarea fraudelor a menţionat că membrii grupării intenţionau să vândă câteva kilograme de material radioactiv, pentru care sperau să obţină circa 100 de milioane de euro. „Substanţele radioactive puteau fi folosite la fabricarea armelor de distrugere în masă, inclusiv a bombelor murdare", a precizat Vitalie Briceag, Şeful Direcţiei investigarea fraudelor.

Colonelul de poliţie Gheorghe Cavcaliuc, şef de secţie în cadrul aceleiaşi direcţii, a specificat că unul dintre membrii grupării era gata să ofere şi plutoniu radioactiv.

Într-o înregistrare video operativă postată pe site-ul mai.gov.md, o persoană din cadrul grupului criminal declară că pentru primul kilogram de substanţe radioactive vânzătorii oferă o reducere şi cer doar 20 milioane de euro, deşi „preţul de piaţă este de 100 de milioane de euro". „Uraniul se va livra în 3-4 containere, iar banii vor fi plătiţi doar cash, împărţiţi în cantităţi mai mici, pentru că o asemenea sumă cântăreşte foarte mult", declara persoana în filmul operativ.

Ofiţerii au mai menţionat că cetăţeanul Federaţiei Ruse are pregătire specială şi era la curent cu modul de operare al poliţiei. Potrivit oamenilor legii, capsula-mostră cu uraniu, găsită asupra suspecţilor arestaţi luni, se afla la Chişinău de o săptămână, la domiciliul unuia dintre membrii grupării. Organele de anchetă nu au venit detalii privind posibila sursă de provinienţă a uraniului. Containerul capturat nu a fost deocamată deschis, procedura urmând să fie efectuată într-un laborator special, peste hotare.

Al doilea caz de contrabandă
cu uraniu într-un an

Poliţia a contracarat o tentativă similară de contrabandă cu substanţe radioactive în luna august 2010. Săptămâna viitoare dosarul respectiv, în care sunt implicaţi şi foşti ofiţeri de poliţie, urmează să fie examinat de instanţa de judecată. Atunci gruparea criminală încerca să vândă pe piaţa neagră din Europa două kilograme de Uraniu 238, la preţul de nouă milioane de euro. Ţara noastră a benefiat atunci de ajutorul serviciilor speciale din SUA.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite