Transportatorii moldoveni, în prag de faliment din cauza „războiului” dintre Rusia şi Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Auto (AITA) din Republica Moldova cere ajutorul autorităţilor după ce transportatorii moldoveni s-au plâns că sunt afectaţi de războiul comercial dintre Ucraina şi Rusia.

AITA a transmis o solicitare Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor în care îi cere implicarea în soluţionarea problemelor transportatorilor moldoveni ca urmare a interdicţiilor reciproce instituite de Moscova şi Kiev. Astfel, interdicţia Rusiei privind importul mărfurilor ucrainene, care a intrat în vigoare pe 1 ianuarie, şi măsurile de răspuns ale Kievului face nerentabilă activitatea agenţilor economici din Republica Moldova care transportă mărfuri şi produse originare din aceste ţări.

„Situaţia creată afectează în mare măsură şi transportatorii rutieri moldoveni, care efectuează transportări atât din Ucraina spre Rusia cât şi viceversa. Aceasta la rândul său, va impune ocolirea teritoriului Ucraine prin Belarus, Polonia, Slovacia, Ungaria şi România, ceia ce va aduce la cheltuieli suplimentare din partea transportatorilor şi respectiv vor creşte dublu tarifurile pentru transportare, ceia ce în final se va răsfrânge şi asupra populaţiei. În viziunea noastră, s-a creat o situaţie extrem de dificilă pentru transportatorii moldoveni (care şi aşa sunt într-o situaţie foarte grea), şi care necesită a fi soluţionată în cel mai scurt termen”, atenţionează reprezentantul AITA, Evgheni Gubceac.

În opinia dlui Gubceac, aceste interdicţii impuse de către Ucraina şi Federaţia Rusă, vor înrăutăţi activitatea transportatorilor moldoveni, deoarece pentru a ocoli teritoriul Ucrainei, vor fi necesare autorizaţii de tranzit pe teritoriul acestor ţări.

Menţionăm că Rusia a anulat regimul preferenţial comercial cu Ucraina şi a introdus interdicţii la importul anumitor mărfuri şi produse începând cu 1 ianuarie ca urmare a implementării de către Kiev a Acordului de Liber Schimb cu UE. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite