Tensiuni în PL după negocierile cu PAS şi PDA. Ghimpu: Avem un membru care nu vrea să se conformeze deciziei Consiliului Republican

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o nouă rundă de negocieri dintre Partidul Liberal, Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Platforma Demnitate şi Adevăr, care a avut loc luni, 10 decembrie, situaţia a devenit tensionată în interiorul formaţiunii conduse de către Dorin Chirtoacă, după ce Valeriu Munteanu ar fi declarat că PL refuză să participe în alegeri alături de Blocul ACUM, format din PAS şi PDA, fapt negat de Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă.

Vicepreşedinte PL Valeriu Munteanu chiar a anunţat despre organizarea unei conferinţe de presă pentru ziua de marţi, 11 decembrie, pe tema: „Despre refuzul Partidului Liberal de a participa în alegeri alături de Blocul ACUM şi deciziile lui politice de viitor”.

Dorin Chirtoacă a fost primul care a reacţionat la afirmaţiile lui Valeriu Munteanu.

Liderul PL a declarat că anunţul făcut de Valeriu Munteanu, precum că ar exista un refuz al PL-ului de a participa alături de Blocul ACUM în alegeri, este unul fals. 

La Congresul din 1 decembrie 2018 a fost stabilită şedinţa Consiliului Republican al PL pentru data de 16 decembrie, ora 10, unde urmează a fi luate mai multe decizii: formarea biroului politic, alegerea vicepreşedinţilor, modul de participare la alegeri etc. Toate punctele de vedere vor fi expuse de membrii Consiliului Republican, în cadrul şedinţei de duminică, în care se va lua decizia finală”, a scris Dorin Chirtoacă pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele PL a spus că-i pare rău „pentru minciunile şi insinuările răspândite astăzi la şedinţa de discuţii cu PAS, PPDA şi PLDM”.

„La şedinţa în cauză, de astăzi cu cele trei formaţiuni, unde am auzit această minciună pentru prima dată, i-am atras atenţia colegului Valeriu Munteanu că este o afirmaţie falsă. Cu toate acestea, peste circa o oră, aceeaşi minciună a apărut deja pe internet”, a precizat Chirtoacă.

La scurt timp, şi preşedintele de onoare al PL, Mihai Ghimpu, a venit cu o reacţie.

„Din păcate, iarăşi avem o situaţie, când un membru de partid nu vrea să se conformeze deciziei Consiliului Republican, unde a avut timp şi posibilitate sa-şi expună argumentele sale în faţa colegilor. La şedinţa Consiliului s-a grăbit să vorbească primul, cu toate că eu am propus ca Preşedintele, Vicepreşedinţii şi Secretarul General să vorbească ultimii. Eu am vorbit ultimul, însă decizia era clară şi până a vorbi eu, pentru că 99% din membrii Consiliului s-au expus pentru participarea PL în alegeri şi de a încerca de discutat cu PAS şi PPDA măcar coordonarea circumscripţiilor ca să nu le câştige Dodon şi Plahotniuc pe toate, odată ce PAS şi PPDA au refuzat formarea unui bloc pe dreapta”, a menţionat Mihai Ghimpu pe pagina sa de Facebook.

„În această ordine de examinare, nimeni nu poate, inclusiv Valeriu Munteanu, sa spună că eu am influienţat membrii Consiliului. Împotrivă au fost doar trei voturi şi acelea îmi pare că a foştilor subalterni ai lui V. Munteanu din perioada activităţii sale la Ministerul Mediului. Consiliul n-a discutat participarea PL pe listele ACUM, dar odată ce a hotărât ca partidul să participe în alegeri, înseamnă că nu pe lista ACUM, ci pe lista PL. Păcat că ACUM nu coştientizează pericolul, care ne paşte pe toţi după alegerile parlamentare”, a accentuat Ghimpu.

Potrivit lui, „duminică va avea loc prima şedinţă a Consliului Republican, votat la Congresul V şi PL va merge în alegeri aşa cum va decide Consiliul şi nu cum vrea X sau Y. Deciziile Consiliului sunt obligatorii pentru toţi membrii, indiferent ce funcţie ocupă în partid”.

„N-aş vrea să cred, că şi Valeriu a fost constrâns, ca şi ceilalţi colegi de cândva, să lovească în PL. Oricum, noi deja avem imunitate şi orice s-ar întâmpla mâine sau poimâine, PL va continua lupta pentru Unirea RM cu România, indiferent de locul unde se va afla Partidul după alegerile din februarie 2019 - în Parlament sau înafara Parlamentului”, a conchis liberalul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite