„Spune Nu“ - campanie de prevenire a şantajului sexual pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Ofiţerii Centrului pentru combaterea crimelor informatice a Inspectoratului Naţional de Investigaţii informează utilizatorii de Internet despre pericolul fenomenului de şantaj şi hărţuire sexuală online. Astfel, în tot spaţiul comunitar este derulată campania europeană de informare şi prevenire a şantajului sexual pe internet, intitulată „Spune Nu”, transmite IPN.

Inspectoratul General al Poliţiei atenţionează că termenii ,,sextorsion” sau ,,şantaj prin webcam” reprezintă constrângerea sau forţarea copiilor şi adolescenţilor să transmită imagini personale intime, să-şi demonstreze părţile intime ale corpului în faţa camerei web sau să plătească diferite sume de bani prin Internet. Este vorba despre o formă a şantajului în care datele personale de natură sexuală sau imagini sunt folosite pentru scopuri sexuale sau pentru a estorca bani. Potrivit oamenilor legii, infractorii au două motivaţii principale la alegerea victimei: un interes de natură sexuală, obiectivul fiind de a obţine materiale de natură sexuală (fotografii sau înregistrări video) sau o întâlnire online, ori chiar în persoană, cu scopuri sexuale şi un interes economic.

Mesajul poliţiştilor din întreaga Europă pentru victime este ,,nu plătiţi şi nu vă fie ruşine să raportaţi fapta”. Dacă cineva încearcă să ameninţe prin publicarea de fotografii sau imagini compromiţătoare, oamenii legii recomandă următoarele: să nu fie trimise alte materiale şi să nu fie oferiţi bani, să păstreze dovezile, să blocheze pe cei care cer bani etc.

În prezent, poliţiştii întreprind măsuri orientate spre stabilirea utilizatorilor reţelei „Internet”, implicaţi în săvârşirea acţiunilor de şantaj şi hărţuire sexuală. Pentru mai multe detalii cu privire la metodele de protecţie a copiilor în spaţiul Internet, persoanele pot accesa portalul www.siguronline.md, sau apela la numerele de telefon: Unitatea de gardă a INI – (022) 577-153; mobil 078710293.

În cadrul Campaniei „Spune Nu” participă şi poliţia din 28 de state membre ale Uniunii Europene, dar şi din Norvegia şi Elveţia.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite