Sondaj: Peste 50% din alegătorii din Găgăuzia ar vota pentru Irina Vlah

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irina Vlah presedinte.md

Dacă duminica viitoare vor avea loc alegerile guvernatorului Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia, 29% din respondenţii unui sondaj nu ştiu cu cine să voteze. Pentru actualul başcan Irina Vlah sunt gata să voteze 50,9% din intervievaţi.

Pentru Nicolai Dudoglo ar vota 5,3%, pentru Serghei Anastasov – 3,8%, pentru Vladimir Kîssa – 2,6%, pentru Fiodor Gagauz – 1,5%, pentru Ivanna Köksal – 1,4%, pentru Dmitrii Konstantinov – 1,3%, pentru Ivan Topal – 1,1%, pentru Aleksandr Tarnavskii – 1%. Ceilalţi concurenţi au acumulat sub 1%. Datele se conţin în Studiul sociologic „Vox Populi”, prezentat joi, 21 martie, de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor, transmite IPN.

În cazul în care alegerile başcanului s-ar desfăşura în prima duminică care urmează după sondaj, la scrutin s-ar prezenta 72% din respondenţi. 16% au răspuns că, probabil, s-ar prezenta; 6% au spus că nu s-ar prezenta. 4% au răspuns că sunt siguri că nu vor merge la votare, iar 3% încă nu s-au determinat.

Răspunzând la întrebarea care sunt calităţile principale pe care trebuie să le aibă başcanul, 60% dintre intervievaţi consideră că el trebuie să fie în primul rând un gospodar bun, să conştientizeze misiunea de om de stat ce-i va reveni, problemele şi grijile faţă de cetăţeni. 37% dintre intervievaţi consideră că başcanul trebuie să fie în primul rând un politician iscusit, să aibă influenţă în cercurile politice. Un grup restrâns de persoane (3%) nu şi-au format o opinie în această privinţă

Fiecare respondent a fost rugat să nominalizeze problemele de importanţă majoră pentru UTA Găgăuzia, pe care trebuie să le rezolve, în primul rând, başcanul nou ales. Astfel, problema numărul unu în Găgăuzia, scoasă în evidenţă de populaţie, este nivelul scăzut de trai (49,4%). În primul rând, locuitorii Găgăuzei îşi doresc ca başcanul să întreprindă acţiuni precum: micşorarea preţurilor, sporirea salariilor şi pensiilor, micşorarea vârstei de pensionare, acordarea atenţiei sporite faţă de invalizi şi pensionări, transport gratuit pentru copii şi pensionari, micşorarea preţurilor la medicamente, sporirea îndemnizaţiilor pentru mamele tinere. 

Sondajul „Opţiunile sociopolitice ale locuitorilor din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia în preajma alegerilor başcanului” a fost efectuat în perioada 15-19 martie pe un eşantion de 1029 respondenţi din 22 de localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a UTA Găgăuzia. Eroare maximală este de + 2,6%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite