Sondaj: Maia Sandu, politicianul care se bucură de cea mai mare încredere în Rep. Moldova

0
Publicat:

Președintele Republicii Moldova este politicianul care se bucură în continuare de încrederea celor mai mulți moldoveni, fiind vorba de puțin peste o treime din cetățenii țării, potrivit unui sondaj realizat de compania CBS-Research pentru WatchDog.

Maia Sandu este politicianul cu cea mai mare încredere, potrivit unui sondaj. FOTO: Arhivă
Maia Sandu este politicianul cu cea mai mare încredere, potrivit unui sondaj. FOTO: Arhivă

Astfel, 30,1 % din respondenți au răspuns că Maia Sandu este personalitatea politică din Republica Moldova în care au cea mai mare încredere. Lidera de la Chișinău este urmată de  secretarul executiv al PSRM Igor Dodon și politicianul fugar Ilan Șor, cu 5,4 % și, respectiv, 4,1 %. 

Un procent variind între 2,2% și 0,9 % au acumulat fostul premier Ion Chicu, actualul primar al Chișinăului Ion Ceban, liderul Partidului Nostru Renato Usatîi și ex-șeful de stat Vladimir Voronin.

Maia Sandu, politicianul și candidatul favorit la alegerile prezidențiale 

Maia Sandu nu este doar politicianul, ci și candidatul favorit la alegerile prezidențiale. Datele cercetării sociologice denotă că, dacă duminică viitoare va avea loc scrutinul, atunci pentru ea și-ar da votul 37,9 % din respondenți. 

Pe locul doi s-a clasat predecesorul președintelui actual, adică Igor Dodon, cu un număr de 14, 2 %, iar pe cel de-al treilea este edilul Capitalei, având un număr de 6,2 %.  

Parlament din trei formațiuni politice

Același sondaj mai arată că, trei formațiuni politice ar accede în Parlament, în cazul unui eventual scrutin parlamentar. 

Astfel, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) ar înregistra 31, 7 %, iar Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor - o cifră de 15, 4 % și cu 5.7 % mai puține ar reveni partidului Șor, condus de Ilan Șor și scos în afara legii recent de magistrații Curții Constituționale. 

Mai mult de o treime din cetățeni doresc unirea țării cu România

Totodată, acesta mai relevă că 40 % din cetățeni își doresc unirea Republicii Moldova cu România, iar mai mult de jumătate, mai exact 50,3 % sunt contra acestui lucru.

De asemenea, mai mult de o treime, adică 33,4 ar vota pentru ca țara lor să adere la NATO, dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum, iar 52,6 sunt împotriva aderării. 

Îngrijorările moldovenilor 

Iar în topul celor 3 îngrijorări majore ale moldovenilor este un război în zonă, prețurile și viitorul copiilor, cu următoarele cifre: 45,6%, 42,1% și 37,5%.

Chestionarul realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-Research”, în perioada 10 – 19 iunie 2023, pe un eșantion de 1121 de persoane, are o marjă de eroare de +3,1%. 

Acesta este parte a proiectului ,,Evaluarea impactului dezinformării și propagandei toxice asupra opiniei publice din Republica Moldova”, efectuat de Comunitatea ,,WatchDog.MD” cu suportul financiar al UE, prin intermediul Internews.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite