SIS, după exploziile din Transnistria: Îndemnăm societatea la calm şi la abţinerea de la distribuirea informaţiilor care incită la ură şi război

0
0
x

În contextul exploziilor din ultimele două zile din regiunea transnistreană, Serviciul de Informaţii şi Securitate a anunţat că şi-a intensificat eforturile de culegere de informaţii relevante pentru prevenirea acţiunilor ce pot afecta climatul de siguranţă al Republicii Moldova, inclusiv prin cooperarea proactivă cu instituţiile naţionale de forţă şi ocrotire a normelor de drept.

SIS cheamă societatea „la calm şi la abţinerea de la distribuirea informaţiilor din surse neverificate, în special, a celor care incită la ură şi război.”

„Având în vedere complexitatea situaţiei create, contăm pe responsabilitatea şi gândirea critică a cetăţenilor Republicii Moldova. Comunicarea pe subiectul dat va fi realizată într-o manieră centralizată de către autorităţile publice ale Republicii Moldova”, se spune într-un comunicat emis de SIS.

Amintim că marţi, 26 aprilie, s-au produs noi explozii în oraşul Grigoriopol din regiunea transnistreană. Două antene de telecomunicaţii au fost afectate, anunţă aşa-zisul departament de Interne de la Tiraspol, citat de Unimedia.info.

Precizăm că, în seara zilei de luni, 25 aprilie, la sediul aşa-zisului Minister de Securitate (MGB) de la Tiraspol s-au produs mai multe explozii. 

Biroul politici de reintegrare şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu atacul la sediul „structurii de securitate” de la Tiraspol. Potrivit Biroului, scopul incidentului e „de a crea pretextele pentru tensionarea situaţiei de securitate în regiunea transnistreană, necontrolată de autorităţile constituţionale”. Poziţia Chişinăului faţă de exploziile produse la Tiraspol luni seara este formulată într-un comentariu al Biroului, citat de IPN.

Ministerul Apărării al Ucrainei susţine că explozia în sediul Serviciului de Securitate de la Tiraspol, aşa-zisul MGB este „o acţiune provocatoare organizată de serviciile speciale ruseşti”, transmite TV8.

Luni, 25 aprilie, viceministrul rus de externe, Andrei Rudenko, a declarat că Rusia nu vede niciun risc în regiunea separatistă a Republicii Moldova şi doreşte o soluţionare paşnică a situaţiei din stânga Nistrului. Declaraţiile oficialului rus au venit după cele ale unui reprezentant al armatei Federaţiei Ruse, potrivit căruia unul dintre scopurile fazei actuale a războiului ruso-ucrainean este să se asigure un coridor „până în Transnistria”, invocând „dovezi că populaţia vorbitoare de limbă rusă este oprimată”.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite