Șeful Serviciului 112 din R.Moldova, demis după ce două persoane au murit în nămeți

0
Publicat:

Liviu Oboroc a fost demis din funcție în urma ordinului ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării, acesta fiind semnat la solicitarea premierului care s-a arătat indignat de modul în care operatorii 112 au reacționat, atunci când victimele i-au sunat, solicitând disperat ajutor pentru ca mașina în care se aflau să fie deblocată.

Șeful Serviciului 112 din Rep. Moldova a fost demis. FOTO: Facebook
Șeful Serviciului 112 din Rep. Moldova a fost demis. FOTO: Facebook

,,Statul trebuie să se asigure că poate salva oamenii, chiar și atunci când ei își pun în pericol propria siguranță. În contextul cazului de la Coșcalia am solicitat demisia directorului Serviciului 112. Sistemul, în loc să soluționeze problema sau cazul de urgență, pur și simplu pasează informația și nu urmărește cazul cap-coadă, să se asigure că urgența a fost soluționată și cum a fost soluționatăI-am solicitat ministrului Afacerilor Interne Adrian Efros să revizuiască, timp de 30 de zile, împreună cu celelalte ministere responsabile, toate protocoalele Serviciului 112 și ale subdiviziunilor sale”, a declarat premierul Dorin Recean la ședința Guvernului de miercuri.

Instituția condusă până în data de 29 noiembrie de Liviu Oboroc se află în subordinea Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, iar șeful structurii Dumitru Alaiba a semnat ordinul peste câteva ore. 

,,Va fi executată întocmai astăzi până la sfârșitul zilei. Domnul prim-ministru a spus foarte clar că 112 nu trebuie să fie doar mesager și doar să transmită informații dintr-o instituție în alta, ci să gestioneze întreg procesul”, a declarat Dumitru Alaiba. 

Totodată, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării a anunțat că Serviciul 112 va trece anul viitor în subordinea Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Numit în funcție acum cinci ani

Funcționarul concediat nu a comentat până acum decizia, el fiind numit în această funcție de către Partidul Democrat în anul 2018. Premierul a solicitat demisia acestuia, după ce ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a anunțat cu puțin timp înainte că cele două victime blocate într-o mașină din cauza intemperiei, dar și rudele lor au sunat în data de 26 noiembrie de nenumărate ori la Serviciul 112 în speranță că autoritățile le vor ajuta. Potrivit șefului MAI primul apel a fost înregistrat în jurul orei 14:00, iar operatorul care l-a preluat le-a sugerat oamenilor să sune la S.A. Drumuri, structura responsabilă de deszăpezirea drumurilor.  

,,Al doilea apel la 112, în care șoferul informează că în mașină intră gazele de eșapament, operatorul 112 l-a anunțat că echipajele încearcă să ajungă dar echipele nu reușesc să deszăpezească drumul. A întrebat dacă are nevoie de ambulanță, la care șoferul a declarat că nu e nevoie. Operatorul 112 a recomandat solicitantului că, „dacă are vreo posibilitate să găsiți altceva, să vă folosiți pentru că nu știm când o să ajungă echipajele la Dvs. Echipa de intervenție IGSU informează că stratul de zăpadă este de 1,5 metri, și tractoarele de la fața locului patinează și nu fac față în efortul de deblocare a drumului principal de acces în satul Coșcalia. Dispeceratul IGSU primește de la serviciul 112 informația despre automobilul împotmolit între Coșcalia și Florica, sarcina fiind dată echipei CPU Căinari care era antrenată în deblocarea microbuzului. CPU Căinari a informat că stratul de zăpadă este foarte mare, drumurile nu sunt curățate și ei nu pot înainta”, a menționat Adrian Efros. 

Caz investigat penal 

În urma acestui caz, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a inițiat o anchetă internă, iar Procuratura Generală (PG) a deschis o anchetă penală în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor. 

Luni dimineața, bărbatul și femeia au fost găsiți morți într-o mașină acoperită cu zăpada lângă satul Coșcalia, raionul Căușeni din Republica Moldova. Tragedia i-a revoltat pe socialiști, care au solicitat demisii din rândul guvernanților și de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite