Şeful diplomaţiei moldoveneşti: Decizia APCE privind Transnistria este una politică, adoptată în contextul situaţiei din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicu Popescu
Nicu Popescu

Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe şi integrării europene, menţionează că decizia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de a recunoaşte Transnistria drept zonă de ocupaţie rusă, şi excluderea Rusiei din rândul membrilor Consiliului Europei reprezintă o opinie politică adoptată într-o declaraţie care vizează, în primul rând, situaţia din Ucraina, transmite IPN.

 „Din partea executivului pot reitera faptul că Republica Moldova va continua să caute soluţii pentru reintegrarea ţării prin dialog, negocieri, pentru că asta e singura cale de a progresa spre obţinerea acestui obiectiv al ţării noastre. Evident, insistăm pe necesitatea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Nicu Popescu într-o conferinţă de presă.

Nicu Popescu a remarcat că Moldova este un stat neutru. Această neutralitate presupune că Moldova nu participă la niciun fel de acţiuni militare de partea unui stat sau altuia. În acelaşi timp, neutralitatea nu presupune indiferenţa faţă de refugiaţi, ci apeluri la respectarea dreptului internaţional. Poziţia Republicii Moldova este de condamnare a războiului iniţiat de Federaţia Rusă asupra Ucrainei.

APCE a decis excluderea Federaţiei Ruse din Consiliul Europei, iar printr-un amendament a recunoscut regiunea transnistreană drept zonă de ocupaţie rusă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite