Salarii de mii de euro la întreprinderile de stat. Vezi ce lefuri lunare primesc şefii Moldtelecom, Tutun CTC, Franzeluţa sau directorii agenţiilor guvernamentale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vitalie Iurcu, directorul Moldtelecom, a avut anul trecut un salariu lunar de 55.000 de lei
Vitalie Iurcu, directorul Moldtelecom, a avut anul trecut un salariu lunar de 55.000 de lei

Potrvit unui document al Ministerului Economiei, publicat de agora.md, în Republica Moldova cel puţin şase directori de întreprinderi de stat ridică anual peste jumătate de milion de lei. Cel mai mult, 962.442 de lei (sau 50.000 de euro) a primit în 2013 Elena Ciobanu, de la Aeroport Catering. Asta în condiţiile în care majoritatea întreprinderilor de stat au generat pierderi.

Pe locul doi în clasamentul celor mai „grase“ salarii se află Sorin Stati, care a administrat ÎS MoldATSA. El a ridicat anul trecut peste 833.667 de lei sau aproape 70.000 de lei pe lună (ori 3.600 de euro). Urmează în top şefa SA Tutun-CTC, Ala Sîrbu cu 667.308 de lei pe an, Vitalie Iurcu, de la Moldtelecom, care a ridicat o leafă de 660.857 de lei, şi şefa agenţiei de stat AGEPI, Lilia Bolocan - 530.823 de lei. În timp ce Sîrbu şi Iurcu au ridicat lunar câte 55.000 de lei (sau 2.800 de euro), Bolocan a primit pe lună 44.235 de lei (2.300 de euro).

Datele se conţin într-un raport întocmit de Ministerul Economiei şi oferit în exclusivitate pentru Agora de Serviciul de presă al Guvernului. Raportul a fost solicitat, anterior, de şeful Cabinetului de Miniştri, însă prezentarea acestuia a fost amânată de câteva ori. Iurie Leancă declara că unele salarii ale şefilor întreprinderilor de stat nu se încadrează în bunul simţ şi ar trebui reduse. Potrivit Serviciului de presă al Guvernului, acest raport urmează a fi discutat şi aprobat la una din şedinţele următoare.

„Sunt foarte curios să văd ce salariu au cei care lucrează în întreprinderi de stat. Vreau să văd ciferele, sunt curios. Toată lumea ştie cât primeşte un ministru, un prim-minsitru, cât are preşedintele, deputaţii, iar ceea ce ţine de salarizare, şi în mod special cum se raportează asta la profitabilitatea întreprinderii pe care dânşii au onoarea să o conducă, în numele statului, iată asta ţine de un domeniu nebulos”, a declarat Iurie Leancă, citat de agora.md

tabel salarii foto agora
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite