Rusia califică declaraţiile lui Traian Băsescu privind Transnistria drept „atacuri incorecte şi nefondate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu a vizitat pe 17 iulie Republica Moldova
Traian Băsescu a vizitat pe 17 iulie Republica Moldova

Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse critică declaraţiile făcute de preşedintele României în legătură cu negocierile în problema transnistreană.

„Moscova a fost suprinsă de unele teze din interviul preşedintelui României Traian Băsescu acordat presei române pe 16 iulie, privind reglementarea conflictului transnistrean şi relaţiile dintre Rusia şi Republica Moldova. În particular, Traian Băsescu pune la îndoială sinceritatea oficialilor ruşi, care pledează pentru o soluţie durabilă şi viabilă a conflictului transnistrean. Astfel de atacuri sunt incorecte şi nefondate“, se arată într-un comentariu semnat de directorul adjunct al Departamentului informaţii al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, şi publicat pe site-ul MAE de la Moscova. 

„Poziţia Rusiei este consecventă şi binecunoscută. Ne continuăm în mod imparţial şi transparent misiunea de mediator în dialogul dintre Chişinău şi Tiraspol şi de garant al unei viitoare soluţii a conflictului. Rusia pledează pentru acordarea unui statut garantat pentru Transnistria în componenţa Republicii Moldova, respectându-i integritatea teritorială şi suveranitatea“, adaugă oficialul rus. 

Diplomaţia rusă susţine, de asemenea, că nu se amestecă în treburile interne ale Moldovei şi contează pe faptul că procesele politice din Moldova se vor dezvolta fără presiuni externe.

Într-un interviu pentru radio Europa Liberă, Traian Băsescu a declarat că negocierile în formatul 5+2 nu dau rezultate deoarece actorii implicaţi, inclusiv Rusia, nu vor să rezolve problema.

„Pentru că cei de care depinde rezultatul nu vor să rezolve problema sau vor să o rezolve altfel decât Chişinaul, actorul care trebuie să decidă: nici Federaţtia Rusa, nici Ucraina, nici SUA, UE nu pot decide în locul Chişinăului asupra integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Or, poziţia Republicii Moldova nu este încă acceptata de toate părţile“, a spus preşedintele României, adăugând că Moldova trebuie să lupte pentru fiecare palmă de pământ care îi aparţine.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite