Rusia blochează site-urile care incită la proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procuratura Federaţiei Ruse ar putea bloca site-urile care incită la „tulburări civile la scară largă”. FOTO Arhivă
Procuratura Federaţiei Ruse ar putea bloca site-urile care incită la „tulburări civile la scară largă”. FOTO Arhivă

Site-urile ruseşti care promovează participarea cetăţenilor la proteste şi incită la „activităţi extremiste” sau „tulburări civile la scară largă” ar putea fi închise în decurs de cinci zile de la data publicării materialelor, informează ziarul Kommersant. Cel puţin asta prevede un proiect de decret semnat de Procurorul General al Federaţiei Ruse, Yuri Chaika.

Astfel, Biroul Procurorului General al Federaţiei Ruse ar putea bloca site-urile care incită la „tulburări civile la scară largă” şi participarea la evenimentele care „subminează ordinea socială” în termen de cinci zile de la publicarea materialelor, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul oficial al Procuraturii Generale din Rusia.

Decretul înlocuieşte reglementările temporare din iunie 2014, care prevăd blocarea site-urilor ce publică materiale cu conţinut „incendiar” de către Serviciul federal de supraveghere a mass-media, Roskomnadzor. Această instituţie acţionează  pe baza plângerilor legate de conţinutul ştirilor publicate în mediul on-line, fără a avea însă un interval de timp concret pentru a le bloca. Astfel, prin intermediul noului decret, Procuratura Generală va putea închide site-urile în termen de cinci zile de la publicarea materialelor interzise în cazurile „urgente” şi în termen de 30 de zile în cazul celorlalte ştiri.

Autorul modificările propuse este Andrei Lugovoi, şeful adjunct al Comisiei parlamentare privind securitatea de stat a Federaţiei Ruse. Acesta a precizat că schimbarea nu are nicio legătură cu protestele în curs de desfăşurare ale şoferilor de camioane care sunt împotriva unui nou sistem de colectare a taxelor rutiere, transmite Kommersant.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite