Rep. Moldova. Majorarea ratei dobânzilor pentru creditele active în programul Prima Casă va fi limitată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
noua casa prima casa credit ipotecar

Autorităţile anunţă mai multe măsuri de suport pentru beneficiarii programului „Prima Casă”. Mai exact, urmează să fie plafonată creşterea ratei dobânzii la 4 puncte procentuale timp de şase luni, şi 6 puncte procentuale timp de 12 luni consecutive. Pentru perioada iulie-decembrie 2022, această măsură va reduce creşterea dobânzii cu circa un sfert, faţă de condiţiile curente ale programului, transmite IPN.

De asemenea, Guvernul va compensa 50% din creşterea ratei lunare rămase.

Ministrul economiei Sergiu Gaibu, a anunţată într-o conferinţă de presă să că a fost elaborat un proiect de lege prin care se propune atenuarea şocului asupra societăţii, ca urmare a majorării indicelui de referinţă pentru stabilirea ratei maxime a dobânzii pentru programul „Prima Casă”.

În condiţiile actuale, rata dobânzii a crescut cu 5,35 puncte procentuale, de la 7,37% la 12,72%. Ca urmare a aprobării proiectului de lege, majorarea se va limita. Astfel, creşterea dobânzii va fi redusă cu 1,35 puncte procentuale sau cu circa un sfert din creşterea aplicabilă conform condiţiilor iniţiale stabilite de programul . Potrivit legii, rata dobânzii este revizuită de două ori pe an.

Suplimentar, până la aprobarea proiectului de lege, în cadrul şedinţei Comisiei Situaţii Excepţionale, va fi emisă o dispoziţie prin care se va stabili limita maximă a ratei dobânzii anuale pentru creditele acordate în cadrul programului „Prima Casă”. Valoarea acesteia nu va depăşi 11,37%, respectiv, cu 1,35 puncte procentuale mai puţin decât conform condiţiilor standard ale programului. Limitarea dată va fi aplicată începând cu 1 iulie 2022, iar dobânzile sporite vor fi reajustate la prevederile CSE.

Totodată, pentru cele patru puncte procentuale de creştere admise, Guvernul dezvoltă un mecanism de compensare a acestei creşteri pentru beneficiarii Programului. Valoarea compensaţiei va fi în mărime de 50% din diferenţa ratei lunare majorate şi a ratei lunare anterioare.

În prezent, programul are 7 601 beneficiari şi un sold al creditelor în valoare de 3,8 miliarde de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite