Relaţiile moldo-române şi proiectele comune, discutate de cei doi premieri la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dancila pavel filip

Aspecte privind relaţiile moldo-române şi proiectele comune în derulare au fost discutate în cadrul unei întrevederi a premierului Republicii Moldova Pavel Filip cu prim-ministrul României, Viorica Dăncilă. Cei doi oficiali şi-au exprimat dorinţa de a păstra şi de a intensifica cooperarea bilaterală, în beneficiul cetăţenilor.

Întrevederea a avut loc la Iaşi în contextul participării celor doi prim-miniştri la evenimentele prilejuite de vizita Sanctităţii Sale Papei Francisc în România, transmite IPN.

Pavel Filip şi Viorica Dăncilă au discutat despre continuarea programelor de reabilitare a şcolilor şi grădiniţelor, dezvoltarea infrastructurii rutiere, precum şi despre interconectarea energetică, construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău şi a liniei de cale ferată cu ecartament european Ungheni-Chişinău. Oficialii s-au referit şi la stabilirea condiţiilor de furnizare a serviciilor de roaming.

Pavel Filip a mulţumit României pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova în implementarea agendei de reforme, inclusiv pentru grantul de peste 200 de mii de euro oferit recent. Acesta este destinat pentru construcţia sălii de sport în comuna Crihana, implementarea serviciului de urgenţă 112 şi dotarea cu echipament medical performant a Spitalului din Comrat. În context, şeful Guvernului de la Chişinău s-a referit şi la necesitatea impulsionării implementării proiectului de curăţare a albiei râului Bâc, pentru care Guvernul României a oferit zece milioane de euro.

Pavel Filip şi Viorica Dăncilă au accentuat importanţa continuării dialogului politic dinamic şi a colaborării pragmatice pentru avansarea Republicii Moldova pe calea reformelor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, în beneficiul cetăţenilor săi.

În cadrul vizitei la Iaşi, prim-ministrul Pavel Filip a participat la evenimentele prilejuite de călătoria apostolică a Sanctităţii Sale Papa Francisc. Premierul a dat mâna cu Papa Francisc şi a menţionat că este onorat să se afle printre pelerinii care au venit sa-l salute pe Suveranul Pontif.

„Vizita Sanctităţii Sale Papa Francisc, desfăşurată sub genericul „Să mergem împreună”, este una istorică şi mult aşteptată de zeci de mii de oameni, iar mesajul Sfântului Părinte de promovare a unităţii, a înţelegerii şi iubirii dintre oameni este de o importanţă deosebită în lumea contemporană”, a spus Pavel Filip, citat într-un comunicat de presă remis de Guvern. Premierul a exprimat gratitudine şi pentru implicaţia umanitară şi socială a Bisericii Romano-Catolice în Republica Moldova, inclusiv prin intermediul misiunii de caritate „Caritas-Moldova” şi a Fundaţiei „Regina Pacis”.

În comunicat se mai spune că în ultimii ani dialogul la nivel înalt dintre autorităţile Republicii Moldova şi Sfântul Scaun s-a intensificat. În septembrie 2018, Eminenţa Sa Cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat al Sfântului Scaun a efectuat o vizita la Chişinău. Călătoria apostolică a Papei Francisc în România a avut loc la 20 de ani după cea efectuată de Sfântul Ioan Paul al II, în 1999.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite