Relaţiile bilaterale între Moldova şi Letonia, în contextul pregătirilor pentru Summit-ul de la Riga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţiile din Republica Moldova preiau experienţele Letoniei privind dezvoltarea rurală şi regională, reformele în domeniul educaţiei, agriculturii, a serviciilor vamale, precum şi reforma în domeniul transportului.

Aflat în vizită la  Chişinău, Edgars Rinkēvičs, ministrul Afacerilor Externe al Letoniei, a precizat că, în contextul Summitului de la Riga, care va avea loc în luna mai, discuţiile cu omologul său din Republica Moldova, ministrul Natalia Gherman, sunt permanent pe ordinea de zi.

„Aceasta nu este prima vizită a colegului meu în Republica Moldova. Relatiile bilaterale sunt excelente. Am discutat atât despre situaţia regională a Republicii Moldova, cât şi despre soluţionarea conflictului transnistrean”, a declarat ministrul Republicii Moldova.

Ministrul Letoniei a menţionat că colegii săi sunt impresionaţi de reformele care au fost începute în Republica Moldova. „Am fost foarte impresionaţi de primele rezultate ale implementării reformelor. Sunt fericit să ştiu că Republica Moldova are dialoguri constante cu Transnistria. Din perspectiva noastră, există trei arii cheie: lupta împotriva corupţiei, reformarea sectorului judiciar şi a celui financiar-bancar. Mai există şi reforma teritorială, însă acestea trei sunt cele mai importante”, a declarat Edgars Rinkēvičs.

În cadrul conferinţei comune, Natalia Gherman s-a referit şi la conţinutul programului de guvernare adoptat la învestirea actualului guvern. „Integrarea UE este un cadru atotcuprinzător, acolo sunt reflectate toate reformele statului nostru. Un obiectiv strategic este pregătirea pentru lansarea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE, un obiectiv pentru întregul mandat al actualului guvern. Cererea de aderare care urmează a fi depusă nu este un instrument, este o etapă care are drept scop să ne pregătească pentru un nou proces”, a declarat Natalia Gherman. Tot ea a afirmat că după Summit-ul de la Riga progresele Republicii Moldova vor creşte. „În fiecare săptămână, în fiecare lună vom înregistra cât mai multe progrese. Şi susţinerea din partea instituţiilor şi statelor UE ne va fi asigurată”.

Pentru întărirea relaţiilor bilaterale cu Republica Moldova, ministrul leton a menţionat că la Chişinău va sosi un ambasador permanent.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite