Relaţia mamă-fiu, ilustrată nonconformist de Nelly Cozaru şi Ştefan Bouroşu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secvenţă din spectacol FOTO Facebook
Secvenţă din spectacol FOTO Facebook

Spectacolul „Drept ca o linie” este povestea controversată a lui Paulie, un anti-erou modern, bolnav de HIV-SIDA, care trece printr-o profundă criză emoţională. Abandonat de mama sa pe când avea 12 ani, îşi petrece totuşi ultimele luni din viaţă în compania ei. Regăsirea îi obligă pe ambii să-şi deschidă rănile sufleteşti, să şi le curăţe şi poate, în sfârşit, să le tămăduiască.

„Drept ca o linie” (Straight as a line) este un text scris de Luis Alfaro, un dramaturg din Chicago, cunoscut pentru abordările sale nonconformiste. La Chişinău, piesa a fost montată de tânăra regizoare Olesea Sveclă care mărturiseşte că a remarcat textul lui Alfaro încă din facultate. Actriţa Nelly Cozaru revine pe scenă după 10 de absenţă în rolul mamei, în timp ce fiul acesteia, Paulie, este interpretat de Ştefan Bouroşu.

Dialogul întrerupt între generaţii

În peisajul unui deşert emoţional îşi traieşte ultimele zile Paulie, un barbat de 30 de ani aflat într-o criză existenţială. Alături de el este mama, femeie în jur de 60 de ani, o epavă a societaţii avide a divertismentului, fostă prostituată şi dansatoare de cabaret. Ajunşi la un climax al disperării, amândoi se întorc de unde au pornit, ea revine la condiţia mamei, el - la cea de copil. Nelly Cozaru descrie spectacolul ca fiind un dialog întrerupt între generaţii. „Vorbim în această piesă şi despre sindromul imunodeficienţei dobândite, despre abandon, despre dialogul întrerupt dintre generaţii. Dintotdeauna mi-am dorit să joc personajul unei mame, iar aici vorbim de un ditamai personaj. Mama lui Paulie e o femeie cu un trecut mai puţin decent, cu un handicap pe care l-a purtat în spate întreaga viaţă, cu vise speciale împlinite şi neîmplinite. Este un personaj excentric, mustos, ieşit din comun”, spune actriţa. Distribuţia spectacolului este una deosebită, întrucât Nelly Cozaru i-a fost lui Ştefan Bouroşu, colegul de scenă, profesoară de teatru timp de patru ani. „Este o experienţă interesantă şi plăcută, dar care are şi un anumit grad de risc, pentru că atât Ştefan, cât şi Olesea mă cunoşteau ca şi profesor, acum a trebuit să mă manifest în faţa foştilor mei discipoli, în calitate de actriţă. De altfel, ei nu m-au văzut jucând înainte. Le-am spus că voi fi disciplinată, foarte stinsă, voi uita că sunt profesoară şi actriţă, deşi recunosc, am intervenit în câteva situaţii”, spune Nelly Cozaru.

„Tu să mori, eu să trăiesc!”

Relaţia mamă-fiu, ilustrată de Nelly Cozaru şi Ştefan Bouroşu, trece prin etape diferite. Cei doi au dialoguri dure în care-şi reproşează evenimente din trecut. Într-un moment de disperare, Paulie îi strigă mamei sale că este o femeie bătrână şi că ar trebui să moară: „Tu să mori, eu să trăiesc!”. Într-un final însă raportul dintre cei doi se reduce la o stare de linişte şi împăcare. Deşi Ştefan Bouroşu joacă un tânăr homosexual, bolnav de SIDA, actorul spune că s-a axat mai mult pe relaţia cu mama şi mai puţin pe aceste două aspecte ale vieţii eroului. „M-a interesat mai mult relaţia personajului cu mama lui şi mai puţin boala de care suferă. Am vrut să identific şi să delimitez nişte stări. Aşa că am lucrat mult cu doamna Cozaru la descifrarea textului. Faptul că am putut să joc alături de fosta mea profesoară în scene mai îndrăzneţe se datorează tocmai învăţăturilor ei. Mereu ne-a îndemnat să fim degajaţi şi fără complexe pe scenă. Doamna Cozaru a fost o profesoară şi o actriţă excentrică, a vrut mereu să facă lucrurile altfel decât restul lumii. Ea şi-ar fi dorit lucruri şi mai îndrăzneţe în acest spectacol”, mărturiseşte Ştefan.  

spectacol nelly cozaru

Spectacolul a fost montat în cadrul Teatrului-Studio „Master Class”, al cărui director este Nelly Cozaru. „Mulţumim Biroului pentru Cooperare şi Dezvoltare Elveţiană pentru suportul acordat. Suntem recunoscători pentru că ne-au înţeles mesajul. Mulţumim şi Direcţiei Cultură din cadrul Primăriei municipiului Chişinău, care ne-a oferit un mic suport financiar. Aşteptăm publicul cu mare drag la reprezentaţiile noastre”, a remarcat Nelly Cozaru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite