Războiul pentru Victoriabank continuă. O nouă adunare generală a acţionarilor are loc astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luptele dintre acţionari pot afecta rezultatele băncii
Luptele dintre acţionari pot afecta rezultatele băncii

Grupul de acţionari ai Victoriabank, în spatele cărora ar sta Veaceslav Platon, a convocat pentru astăzi o adunare generală extraordinară a acţionarilor în cadrul căreia trebuie să decidă alegerea unei noi conduceri a instituţiei

Potrivit unui aviz al grupului de acţionari în cadrul adunării urmează a fi decisă "încetarea înainte de termen a împuternicirilor membrilor şi alegerea unei noi componenţe a Consiliului de Administraţie al Victoriabank; încetarea înainte de termen a împuternicirilor preşedintelui Comitetului de direcţie al Victoriabank şi alegerea unui nou preşedinte al instituţiei“

Chiar dacă adunarea nu va întruni cvorumul necesar de 50% plus unul, pentru că grupul de acţionari concentrează circa 40% din acţiuni, această reuniune deschide o altă oportunitate de a prelua controlul asupra Victoriabank. Astfel pentru petrecerea unei adunări generale repetate vor fi suficiente doar 25% din acţiuni, potrivit Legii despre societăţile pe acţiuni, se arată într-o analiză kommersant.md.

Acţionarii, în cazul cărora BNM a descoperit o activitate concertată, lipsindu-i de dreptul de vot la adunarea acţionarilor din 6 februarie 2014, vor încerca recăpătarea acestui drept şi prin judecată.

În prezent banca este controlată de grupul de acţionari format din fondatorul băncii Victor Ţurcanu, care împreună cu rudele deţine 25% din acţiuni, BERD cu 15% şi Alpha Bank din România cu 12,5% din acţiuni. Aceştia, însă au anunţat anterior că nu vor participa la adunările convocate de grupul lui Platon. Astfel, dacă grupul majoritarilor nu va fi prezent la două adunări generale consecutive, grupul Platon va putea obţine controlul asupra instituţiei chiar dacă este în minoritate.

Rămâne ca aceştia să obţină anularea blocării acţiunilor. Iar în acest sens se lucrează, Veaceslav Platon menţionând că prin intermediul judecăţii va obţine anularea, susţine Komersant.

Deţinătorii celor peste 40% din acţiuni sunt între altele companiile de asigurări Asito şi Moldasig, firmele Volmark Trade LTD şi Maxpower Invest Limited, înregistrate în Marea Britanie, firma cipriotă Corplexus LTD şi compania rusească „Центральная компания инфраструктурных инвестиций” («ЦИКинвест»).

În cazul în care planul le va reuşi, aceştia ar putea nu doar să aleagă componenţa Consiliului Băncii dar şi să numească Preşedintele consiliului de administraţie al instituţiei.

De notat că actualul preşedinte al Comitetului de direcţie al Victoriabank este Natalia Politov-Cangaş, iar preşedintele Consiliului de Administraţie Victor Ţurcanu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite