Război energetic moldo-ucrainean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă de Justiţie de la Kiev a decis ca întreprinderea de stat Moldelectrica să achite 56 de milioane de dolari Companiei Energoalians din Ucraina. Specialiştii spun că executarea hotărârii ar putea duce la faliment compania ce gestionează reţeaua de transport electric şi ar afecta grav securitatea energetică a ţării.

După un proces de judecată ce durează de un deceniu, instanţa supremă din Ucraina a decis că întreprinderile de stat din Republica Moldova, Moldtranselectro şi Moldelectrica, sunt bune de plată. Cele două companii ar urma să ramburseze întreprinderii ucrainene Energoalians o datorie de 22 de milioane de dolari, plus o penalitate de 34 de milioane de dolari pentru întârziere.

Datoria s-ar fi format în perioada 1999-2000, când societatea ucraineană a livrat cantităţi importante de curent electric pe piaţa moldovenească. Pentru a recupera banii, compania Energoalians a reuşit deja să pună sechestru pe o linie electrică de tensiune înaltă de pe teritoriul ucrainean ce aparţine întreprinderii Moldelectrica.

Autorităţile se arată îngrijorate de această evoluţie a litigiului, deoarece ar putea duce la pierderea controlului asupra reţelelor de transport electric din ţara noastră.

„Avem în faţă un risc, ce vine dintr-un litigiu similar cu aceeaşi companie ucraineană Energoalians. Momentan, în baza unei decizii a instanţei din Ucraina, a fost pus sechestru pe o linie de interconexiune, care aparţine Moldelectrica", a explicat ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.

Energoalians a câştigat anterior un alt proces contra întreprinderii RED Nord în care era vorba de recuperarea unei datorii de circa 60 milioane de lei.

O schemă de fraudare

Ion Munteanu, expert în domeniul securităţii energetice, susţine că datoriile respective sunt, în mare parte, rezultatul unor scheme frauduloase aplicate cu zece ani în urmă în ambele state şi care pot duce la falimentul uneia dintre cele mai importante întreprinderi din sectorul energetic al ţării.

„Autorităţile ar trebui să atragă o mai mare atenţie întreprinderilor din domeniul energetic, astfel încât acestea să fie profitabile şi să nu fie aduse la faliment, pentru a fi privatizate la preţ de nimic", susţine Ion Munteanu.

Potrivit expertului, statul ar trebui să folosească toate pârghiile de care dispune pentru a elimina riscurile unor astfel de procese.

Potrivit unui acord semnat de mai multe state CSI, inclusiv Ucraina şi Republica Moldova, o decizie a unei instanţe naţionale poate deveni obligatorie spre executare doar după legalizarea acesteia pe teritoriul ţării vizate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite