Puterea de la Moscova, supărată pe ministrul Apărării de la Chişinău. „Este revoltător”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul rus al Afacerilor Externe s-a arătat indignat de iniţiativa ministrului Apărării de la Chişinău de a crea un muzeu militar al ocupaţiei sovietice, acuzându-l de cinism şi de faptul că „denigrează trecutul istoric comun al celor două state”.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, iniţiativa Ministerului Apărării de la Chişinău privind înfiinţarea unui muzeu militar al ocupaţiei sovietice în Republica Moldova este una revoltătoare. „Iniţiativa de a demonta memorialul eroilor tanchişti este calificată drept profanare. Este de un deosebit cinism faptul că aceste măsuri sunt întreprinse de autorităţile moldoveneşti în anul când este sărbătorită marcarea a 70 de ani de la Victoria poporului sovietic asupra fascismului”, susţine diplomaţia rusă. 

Oficialii de la Moscova au declarat că Republica Moldova nu îşi îndeplineşte angajamentele asumate în cadrul unui acord semnat în 2011 privind restaurarea monumentelor sovietice şi nu reacţionează atunci când acestea sunt vandalizate. „Remarcăm că acţiunile Ministerului Apărării de la Chişinău, care sunt orientate spre denigrarea trecutului istoric comun şi ştergerea din memorie a faptelor eroice ale soldaţilor sovietici a stârnit reacţii din partea forţelor sănătoase ale societăţii moldoveneşti. Pe fondul protestelor în masă de la Chişinău, sperăm că autorităţile moldoveneşti vor demonstra maturitate politică şi raţionament pentru a nu schimba dificultăţile în dialogul cu propriul popor cu implementarea măsurilor care ar complica grav relaţiile din Republica Moldova şi Rusia”, conchide ministerul rus de Externe.

Amintim că, la iniţiativa ministrului Apărării, Anatol Şalaru, a fost demontat un monument sovietic din Chişinău. În acelaşi timp, Anatol Şalaru a semnat un ordin pentru crearea Muzeului ocupaţiei sovietice în cadrul Centrului de Cultură şi Istorie Militară al Armatei Naţionale, în scopul educării militaro-patriotice a tinerei generaţii. Liderul formaţiunii politice „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, a reacţionat, declarând că tancul din Bălţi va sta veşnic şi că cel care trebuie dus la muzeu este ministrul Apărării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite