Pompierii moldoveni, alături de cei români, pleacă în Grecia ca să stingă incendiile devastatoare

0
Publicat:

Pompierii moldoveni urmează să plece în Grecia ca să participe la stingerea incendiilor de vegetație care sunt din ce în ce mai frecvente, ei urmând să participe în misiune alături de pompieri din 12 țări, între care România, Bulgaria, Malta, Polonia, Slovacia, Italia, Slovenia, Grecia și Austria. 

Pompierii moldoveni pleacă în Grecia ca să stingă incendiile de vegetație. FOTO: Dse.md
Pompierii moldoveni pleacă în Grecia ca să stingă incendiile de vegetație. FOTO: Dse.md

Echipa de pompieri moldoveni va participa la misiuni de stingere a focurilor de vegetație în apropierea localității Nea Makri din regiunea Attica a Greciei, aceasta fiind preferată pentru petrecerea concediilor de turiști din diverse țări, între care moldoveni. 

Misiunea angajaților Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) este parte a  ,,Programului European de Pre-poziționare a Echipelor de Stingere a Incendiilor de Pădure în Republica Elenă”, care are loc ,,în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene”, iar la el participă echipe de intervenție din 12 state.

,,România, Bulgaria, Malta, Polonia, Slovacia, Italia, Slovenia, Grecia, Austria, Franța, Spania și Republica Moldova, cu efectiv în număr total de peste 500 pompieri. Programul este finanțat de Uniunea Europeană, iar o parte de cheltuieli va fi suportată de Republica Moldova. Programul este gestionat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar (DG ECHO), având ca obiectiv principal îmbunătățirea capacității de răspuns și interoperabilitatea între echipamentele și echipele de intervenție din diferite țări europene”, au informat reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din Republica Moldova. 

Avertizarea premierului grec

Zeci de incendii s-au declanşat în ultimele zile în Grecia, unele dintre ele pe insula Thassos. 

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a avertizat asupra unei veri periculoase în ceea ce priveşte incendiile de vegetaţie, ca urmare a unei secete prelungite.

Iar ca să țină sub control incendiile de vegetaţie, ţara mediteraneană utilizează din ce în ce mai mult drone care ajută la monitorizarea regiunilor forestiere. 

În contextul în care în ultimii ani, incendiile de vegetaţie au devenit mai frecvente şi mai devastatoare în Grecia, pe fondul schimbărilor climatice, potrivit oamenilor de ştiinţă, perturbând frecvent turismul din perioada estivală, când milioane de persoane se îndreaptă spre insulele din această ţară.

În 2023, incendiile forestiere au ucis 20 de persoane în nordul ţării şi au condus la evacuarea a 19.000 de persoane din insula Rodos.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite