PLDM, PD şi PL au avut o şedinţă de diagnostică. „Suntem pe punctul de a semna acordul noii alianţe”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Ghimpu, Vlad Filat şi Marian Lupu sunt convinşi că vor forma o alianţă FOTO Adevărul
Mihai Ghimpu, Vlad Filat şi Marian Lupu sunt convinşi că vor forma o alianţă FOTO Adevărul

Liderii PLDM, PD şi PL au încheiat o nouă rundă de negocieri pentru formarea unei noi alianţe parlamentare, după aproape şapte ore de discuţii. Aceştia i-au invitat astăzi pe guvernatorul BNM şi procurorul general pentru „a radiografia” situaţia social-economică a Republicii Moldova.

Vă prezentăm mai jos principalele declaraţii făcute de preşedinţii PD şi PL, după şedinţa grupurilor de lucru din 15 iulie.

Marian Lupu: Am avut o şedinţă de diagnostică

Am avut în prima parte o şedinţă de diagnostică. Poate anumite partide ştiu mai bine cum stau lucrurile, iar colegii de la PL poate că au dispus de mai puţine informaţii, aflându-se în toată această perioadă în opoziţie (...) Am discutat capitol cu capitol programul de guvernare. A fost un dialog util, am avansat pe calea negocierilor (...) Am avut nevoie să chemăm conducătorii instituţiilor care să ne facă diagnostica lucrurilor.

Marian Lupu a precizat că discuţiile dintre reprezentanţii celor trei partide vor continua în fiecare zi şi speră că scopul pus iniţial, de a elabora programul de guvernare şi acordul alianţei până la sfârşitul lunii iulie, să fie atins. Totodată, liderul PD a recunoscut că în cadrul discuţiilor încă mai există divergenţe.

Mihai Ghimpu: Mai avem de discutat despre procuror european

Vom munci. Au loc discuţii. Am făcut o radiografie a situaţiei social-economice. Trebuie să cunoaştem situaţia şi trebuie să ştim ce trebuie să facem. Sper că am avut o discuţie productivă, bună (...) Nu doar deputaţii sunt responsabili de actul guvernării, dar există multe instituţii responsabile. De data aceasta, am decis să scoatem în prim-plan aceste instituţii (...) E corect să existe divergenţe. Avem de muncit la sistemul financiar bancar.

Liderul PL a confirmat faptul că în cadrul negocierilor nu se discută despre candidaturi sau partajarea funcţiilor. Totodată, el a subliniat că problemele asupra cărora insistau liberalii până acum - furtul miliardului şi numirea uni procuror european - rămân în vigoare. „Noi continuăm să lucrăm în direcţia asta - cu procurorul european, dar n-am reuşit, dar trebuie să vedem cum facem. Sper să găsim răspuns la toate întrebările”.

Vlad Filat: Semnăm acordul

Liderul PLDM a fost mai scump la declaraţii.

„Am avut un schimb de opinii vizavi de situaţia socială şi economică din ţară. Suntem foarte aproape de semnare a acordului de cosntituire a alianţei şi cred că în curând vă vom informa”, a spus Filat.
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite