Pavel Filip, către ambasadorii acreditaţi la Chişinău: Remanierile guvernamentale au scopul de a depolitiza Guvernul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Prim-ministrul Pavel Filip s-a întâlnit marţi, 19 decembrie, cu ambasadorii statelor membre ale UE, SUA şi Turciei acreditaţi la Chişinău, precum şi cu reprezentanţii partenerilor de dezvoltare, pentru a le explica necesitatea remanierilor guvernamentare, dar şi pentru a discuta despre priorităţile pentru anul 2018.

Pavel Filip a menţionat că remanierile în componenţa Cabinetului de Miniştri au ca scop depolitizarea Guvernului, astfel încât pe parcursul anului viitor, care este unul electoral, procesul de implementare a reformelor să nu scadă din intensitate. 

„După reforma structurală, un concurs obiectiv şi transparent de selectare a secretarilor de stat, următoarea etapă s-a produs astăzi – depolitizarea Guvernului. Nu vreau ca Executivul să fie paralizat de goana electorală, dar îmi doresc ca instituţiile guvernamentale să fie concentrate nemijlocit pe implementarea reformelor”, a accentuat premierul.

La rândul lor, ambasadorii acreditaţi la Chişinău şi au încurajat Guvernul să rămână în continuare axat pe realizarea agendei de reforme şi pe îndeplinirea tuturor angajamentelor asumate faţă de partenerii de dezvoltare. 

Totodată, oficialii au exprimat disponibilitatea de a oferi în continuare asistenţa necesară în acest proces, sub formă de expertiză şi sprijin financiar.

Referindu-se la planurile de viitor, Filip a specificat că priorităţile pentru 2018 rămân integrarea europeană şi reintegrarea ţării. Vorbind despre procesul de reglementare transnistreană, Prim-ministrul a menţionat că Executivul va fi proactiv în perioada care urmează.

„Vom veni cu multe propuneri şi iniţiative, astfel încât să epuizăm cel puţin problemele din coşul întâi şi să oferim confortul necesar cetăţenilor din regiune”, a spus Pavel Filip.

Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat marţi, 19 decembrie, despre iniţierea remanierilor în Guvernul de la Chişinău. Democratul a precizat că se doreşte formarea unei echipe de tehnocraţi în Executiv. 

Potrivit preşedintelui PDM, şapte nume noi se vor regăsi în Cabinetul de Miniştri, printre cele mai sonore fiind ex-premierul Iurie Leancă, fostul prim-ministru Chiril Gaburici şi fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Alexandru Tănase.

Preşedintele Igor Dodon a declarat marţi, 19 decembrie, că nu acceptă propunerile Partidului Democratprivind numirea în funcţie a cinci noi miniştri şi a doi vicepremieri. Şeful statului a dat asigurări că va semna decretele de demitere din funcţie a miniştrilor ce ar urma să fie demişi la iniţiativa democraţilor, însă nu va semna şi decretele de numire în funcţie a noilor miniştri şi a vicepremierilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite