Parlamentul de la Chişinău a ratificat Acordul privind creditul rambursabil oferit de România. Socialiştii: „Decât aşa fraţi, mai bine o soră”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinţa comună a guvernelor de la Chişinău şi Bucureşti FOTO gov.ro
Şedinţa comună a guvernelor de la Chişinău şi Bucureşti FOTO gov.ro

Parlamentul de la Chişinău a ratificat Acordul semnat de guvernele Republicii Moldova şi României privind acordarea de către autorităţile de la Bucureşti a unui credit rambursabil de 150 de milioane de euro. Socialiştii şi comuniştii au criticat dur proiectul de lege privind ratificarea documentului.

După demiterea Guvernului Streleţ, deputaţii au continuat şedinţa Parlamentului. Aceştia au discutat proiectul privind ratificarea Acordului dintre guvernele de la Chişinău şi Bucureşti privind acordarea creditului rambursabil, în valoare de 150 de milioane de euro.

Deputaţii comunişti şi socialişti s-au pronunţat vehement împotriva ratificării documentului, chiar dacă au recunoscut că Republica Moldova are nevoie de ajutor financiar. „Nu este un ajutor frăţesc. Banii pe care îi luăm vor fi folosiţi fără a se reîntoarce. Noi luăm 3,5 miliarde pentru un timp, iar vom întoarce 11 miliarde pentru totdeauna”, a declarat deputatul comunist Oleg Reidman.

„Examinarea acestor subiecte trebuie examinate cu atenţie. E o tendinţă prin care creşte datoria noastră”, a spus socialistul Vladimir Golovatiuc. „Decât aşa fraţi ,mai bine o soră”, a replicat la rândul său, socialistul Vlad Batrâncea.

Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă semnat de Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României a fost ratificat în prima şi a doua lectură cu 52 de voturi. „Permiteţi-mi să mulţumesc Guvernului Republicii Moldova şi poporului român”, a declarat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

La şedinţa comună a Guvernelor de la Bucureşti şi de la Chişinău, de pe 22 septembrie, Guvernul României a decis să propună Parlamentului român un acord privind acordarea Republicii Moldova a asistenţei financiare rambursabile de 150 de milioane de euro pe o perioadă de 5 ani. Dobânda este de 1,5%. Parlamentul de la Bucureşti a ratificat deja documentul. Recent, Victor Ponta, premierul României, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că aceşti bani vor fi oferiţi dacă guvernarea de la Chişinău va fi proeuropeană.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite