Opt sate din Hânceşti au optat pentru energia verde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt sate din raionul Hânceşti şi-au conectat instituţiile de învăţământ şi primăriile la sistemele de încălzire pe biomasă, înlocuind astfel încălzirea cu gaze sau cărbune. Două dintre aceste localităţi au apelat la energia verde în toate instituţiile publice. Iniţiativa a fost susţinută prin Proiectul Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană.

Investiţiile în raionul Hânceşti sunt de 518 mii de euro din fonduri europene şi 188,9 mii de euro contribuţie locală, precizează un comunicat de presă al echipei de implementare, citat de IPN. 

Localităţile vizate sunt: Cărpineni, Crasnoarmeiscoe, Cotul Morii, Dancu, Drăguşenii Noi, Logăneşti, Boghiceni şi Obileni. Douăsprezece instituţii publice din raion sunt încălzite astăzi cu energie din biomasă, iar două au acces la apă caldă de la energia solară.

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect de trei ani (2015-2017), cu un buget total de 9,41 milioane de euro acordaţi de Uniunea Europeană, în cadrul iniţiativei EU4Energy. Proiectul este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Vineri, 19 ianuarie, la şcoala din Cotul Morii, va avea loc ceremonia de punere în funcţiune a noilor utilaje de încălzire, la care şi-a anunţat prezenţa ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, şi coordonatoarea rezidentă a Naţiunilor Unite, reprezentanta permanentă a PNUD în Moldova, Dafina Gercheva.

În Moldova, peste 200 şcoli, grădiniţe, centre comunitare şi spitale au înlocuit încălzirea cu gaze şi cărbune pe cea cu biomasă, contribuind astfel la dezvoltarea economică locală, sporirea securităţii energetice a ţării şi la protecţia mediului ambiant.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite