ONG-uri din R. Moldova propun amânarea modificărilor care permit incinerarea cauciucurilor uzate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anvelope

Platforma Naţională a Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic şi alte organizaţii neguvernamentale din Republica Moldova propun Parlamentului să amâne adoptarea modificărilor la Legea deşeurilor, pe partea ce vizează incinerarea cauciucurilor uzate, până la stabilirea unei monitorizări depline a emisiilor gazelor de eşapament, prevăzută de Legea cu privire la aerul atmosferic, transmite IPN.

„Monitorizarea trebuie efectuată cu gazoanalizatoare automate, prevăzute cu transmiterea online către Agenţia de Mediu a rezultatelor analizei, aceasta fiind o condiţie obligatorie pentru siguranţa unui proces tehnologic precum arderea anvelopelor uzate. O astfel de monitorizare ar trebui să includă atât primirea de informaţii online cu privire la calitatea emisiilor de către instituţiile de stat, cât şi posibilitatea accesului online la aceleaşi date pentru publicul larg”, se menţionează în declaraţie. Organizaţiile semnatare subliniază că e nevoie să fie asigurată monitorizarea aerului în zona dispersiei gazelor de eşapament de la instalaţiile care emit aceste gaze. „În lipsa unui sistem eficient de monitorizare, orice argumente despre lipsa impactului negativ al emisiilor asupra sănătăţii omului le considerăm nule şi amorale”, precizează acestea.

ONG-urile atenţionează şi asupra riscurilor de corupţie. „Asigurarea detoxificării complete a emisiilor este extrem de costisitoare, iar expertize în domeniul mediului arată că ţările lumii a treia sau în tranziţie, pentru a economisi bani, recurg la oprirea periodică a filtrelor sau admit funcţionarea după expirarea termenului de exploatare a acestora”, se spune în declaraţie.

Printre semnatari sunt Consiliul Naţional al ONG-urilor de Mediu, Fundaţia Soros Moldova, Asociaţia Internaţională a Păstrătorilor Râului „Eco-Tiras”, Mişcarea Ecologistă din Moldova, Asociaţia pentru Valorificarea Deşeurilor şi alte organizaţii, în total  34 la număr.

Şi un partid politic – Partidul Verde Ecologist a organizat un flashmob în faţa Guvernului, pledând împotriva incinerării anvelopelor uzate. Reprezentanţii partidului au declarat că, în loc să promoveze o politică pentru un mediu curat, Ministerul Mediului face demersuri şi dă avize pozitive, care permit incinerarea anvelopelor şi a deşeurilor, permit importul de fier vechi pentru uzina metalurgică din Râbniţa. Mai târziu, ministerul de resort a venit cu o reacţie. „Coincinerarea deşeurilor este de fapt procesul de transformare a deşeurilor solide în energie. Astfel, pe lângă faptul că se reduce poluarea solului, apelor şi aerului, eliminând procesul de depozitare, prin coincinerare se consumă mai puţine resurse naturale fosile precum: gaz, cărbune, păcură, ultimele două generând emisii mai mari în urma procesului de ardere, decât de la coincinerarea anvelopelor, conform datelor ştiinţifice”, a argumentat ministerul.  

Republica MoldovaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite