Olesea Stamate: Decizie politică a fost atunci când Stoianoglo nu a reacţionat la imaginile „kuliok”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olesea Stamate

Deputata PAS Olesea Stamate răspunde acuzaţiilor opoziţiei parlamentare, potrivit căreia în Republica Moldova ar fi reapărut deţinuţii politici, făcând referire la dosarul fostului preşedinte Igor Dodon, notează IPN.

Stamate susţine că Procuratura nu face altceva decât să-şi exercite atribuţiile, spre deosebire de perioada mandatului Stoianoglo, când ar fi fost luate decizii pe criterii politice. Olesea Stamate spune că aşteaptă finalitate pe cazul „Dodon”, însă doar cu respectarea strictă a legii.

În timpul unui discurs susţinut în cadrul Adunării Parlamentare OSCE, deputatul socialist Vasile Bolea a menţionat că după anul 2019 în Republica Moldova au reapărut deţinuţii politici, făcând referire la dosarul ex-preşedintelui Igor Dodon. De cealaltă parte, reprezentanţii guvernării spun că politice au fost acţiunile ex-procurorului general Alexandr Stoianoglo, care a făcut abstracţie de celebrele imagini „kuliok”.

„Acţiune politică a fost atunci când procurorul general, în prezent – suspendat, nu a reacţionat în niciun mod la imaginile video când fostul preşedinte Dodon lua acel kuliok. Iată asta a fost o acţiune politică din partea procuraturii. În baza acelui video trebuia să fie iniţiat un dosar penal. Acel video prezenta o bănuială rezonabilă pentru comiterea unei infracţiuni. Poate pe parcursul urmăririi penale nu se acumulau suficiente probe sau nu erau suficienţi martori, asta e altă întrebare. Dar trebuia să fie deschis dosar penal. Atunci chiar a fost decizie politică. Acum, aparent, procuratura s-a apucat de treabă”, a spus Olesea Stamate în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

Olesea Stamate califică drept argumentată decizia instanţei de a-l menţine pe fostul preşedinte Dodon în acest la domiciliu şi spune că există temei pentru noi dosare intentate pe numele acestuia.

„Faptul că fostul preşedinte stă în arest la domiciliu dă de înţeles că există anumite riscuri pentru dosar. Sau ar putea influenţa martori, sau ar putea părăsi teritoriul ţării, sau ar putea distruge probe. În privinţa lui Igor Dodon ar mai trebui să existe dosare, nu doar cel pentru care este plasat în arest la domiciliu acum. Inclusiv dosarul Bahamas, sunt multe episoade şi procuratura are mult de lucru. La fel ca şi toţi cetăţenii, eu vreau ca aceste dosare să aibă finalitate, cu o soluţie echitabilă, bazată pe lege”, a mai spus Olesea Stamate.

Ex-preşedintele Igor Dodon este acuzat de trădare de patrie, finanţarea partidului de către o grupare criminală, corupere pasivă şi îmbogăţire ilicită. Fostul şef al statului pledează nevinovat şi califică dosarul drept o răfuială politică regizată de guvernarea PAS.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite