O asociaţie de la Bucureşti va elabora Planul Urbanistic General al Chişinăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
primaria chisinau foto moldova.org

O asociaţie de la Bucureşti, Centrul de Cercetare pentru Dezvoltare Durabilă, va elabora Planul Urbanistic General al municipiului Chişinău, asumându-şi şi cheltuielile. Oferta de sponsorizare în cauză a fost inclusă suplimentar pe ordinea de zi a CMC şi a fost votată după mai multe ore de dezbateri, transmite IPN.

Primarul Ion Ceban a menţionat că asociaţia este gata să ofere asistenţă nu doar pentru planşe, dar şi pe partea digitală, metodologie, pentru toată documentaţia permisivă. Primarul a propus ca Planul Urbanistic, dar şi Strategia de dezvoltare a municipiului Chişinău să fie elaborate într-un an şi jumătate, nu fără participarea Primăriei. De asemenea, să fie creat un consorţiu internaţional de supraveghere.

Mai mulţi consilieri s-au întrebat despre sursele de venit ale respectivei asociaţii. Liberalul Ion Cebanu a spus că în oferta de sponsorizare nu sunt incluse detalii privind costurile implementării proiectului, care vor fi suportate de autoritatea municipală, ceea ce înseamnă că aceasta are obligaţii financiare. O clauză prevede că asociaţia va avea statut de proprietar al documentelor pe care le va elabora, iar Primăria Chişinău este doar beneficiar. Niciuna din părţile contractante nu răspunde de neexecutarea în termen, dar şi de executarea necorespunzătoare a documentelor.

Vasile Grădinaru, preşedintele Fracţiunii PAS în CMC, a remarcat că, odată votat, PUG va trebui să fie implementat. Acest lucru presupune că vor fi schimbate şi planurile urbanistice zonale, în consecinţă se va permite sau se va obstrucţiona anumite construcţii pe anumite terenuri. Alesul local s-a întrebat dacă nu există riscul ca asociaţia care va elabora PUG să se înţeleagă cu potenţiali dezvoltatori pentru a stabili zone de interes ale acestora pentru construcţii.

Consilierii municipali au susţinut proiectul cu mai multe amendamente, printre care şi faptul că actele, odată elaborate de asociaţie, vor trece în proprietatea Primăriei.

https://www.ipn.md/ro/o-asociatie-de-la-bucuresti-va-elabora-planul-urbanistic-7967_1071968.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite