Nicu Popescu: UE a dat undă verde aspiraţiilor europene ale R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicu Popescu

Republica Moldova merită să obţină statutul de ţară candidat la aderare pentru că este un stat cu un sistem democratic funcţional. Declaraţia aparţine vicepremierului Nicu Popescu potrivit căruia Republica Moldova a primit la începutul acestei săptămâni un semnal clar din partea Uniunii Europene că este binevenită în marea familie europeană, notează IPN.

Şeful diplomaţiei spune că acum Chişinăul are la dispoziţie o lună pentru a completa chestionarul în baza căruia Comisia Europeană va evalua gradul de pregătire a ţării de aderarea la UE.

Vicepremierul Nicu Popescu spune că recepţionarea chestionarului ce stabileşte gradul de pregătire pentru eurointegrare reprezintă un moment istoric pentru Republica Moldova. Prin acest gest comunitatea europeană a oferit Republicii Moldova o perspectivă clară de aderare, spune şeful diplomaţiei.

„Este pentru prima oară când UE a dat undă verde aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova şi a lansat acest proces, proces pe care l-au avut şi alte state care au aderat la UE. Recepţionarea acestui chestionar este un moment important în parcursul nostru european. Rezultatul final depinde de mulţi factori, printre care şi factorul politic. Dar la acest moment este important ca instituţiile noastre guvernamentale, Legislativul, societatea civilă, să lucrăm împreună pentru elaborarea răspunsurilor la aceste întrebări, în baza cărora UE va decide care sunt următorii paşi în procesul de integrare a Republicii Moldova”, a spus Nicu Popescu în cadrul unei ediţii speciale de la postul public de televiziune.

Nicu Popescu spune că sistemul justiţiei este principala lacună a Republicii Moldova, iar o parte dintre întrebările chestionarului Comisiei Europene vizează acest domeniu. În acelaşi timp, potrivit oficialului, gradul înalt de democratizare a ţării ar putea determina comunitatea europeană să ia o decizie favorabilă Republicii Moldova.

„Avem aproximativ o lună la dispoziţie, timp în care instituţiile statului vor elabora răspunsurile la 369 de întrebări. Mai târziu vom primi un al doilea chestionar, obiectivul căruia este de a evalua gradul de implementare a legislaţiei comunitare. Primul chestionar vizează mai mult întrebări privind funcţionarea sistemului politic  şi sunt multe întrebări pe sistemul de justiţie. O problemă este sistemul de justiţie, care este disfuncţional. Dar pe alţi parametri, părerea mea este că Republica Moldova este destul de pregătită să se apropie de obiectivul obţinerii statutului de ţară candidat, pentru că în Republica Moldova avem un sistem democratic funcţional”, a mai spus şeful diplomaţiei de la Chişinău.

Cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost semnată de preşedintele ţării Maia Sandu, preşedintele Parlamentului Igor Grosu şi de premierul Natalia Gavriliţa în data de 3 martie. S-a întâmplat după ce Ucraina şi Georgia au transmis Bruxelles-ului cereri similare. Acum două zile, Republica Moldova şi Georgia au primit din partea Comisiei Europene chestionarele prin intermediul cărora va fi evaluat gradul de pregătire pentru aderarea celor două state. Săptămâna trecută, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a oferit şi Ucrainei documentul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite