Nicu Popescu: Politica externă a Republicii Moldova intră într-o nouă fază

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicu Popescu, ministrul de Externe al R. Moldova
Nicu Popescu, ministrul de Externe al R. Moldova

Politica externă a Moldovei intră într-o nouă fază, una activă. În următoarele săptămâni, Chişinăul urmează să fie vizitat de miniştri de externe şi şefi de stat – parteneri strategici – din spaţiul european, a comunicat ministrul de Externe, Nicu Popescu, la un briefing de presă susţinut împreună cu ministrul de Externe al Letoniei, Edgars Rinkēvičs, care întreprinde, în perioada 16-18 august, o vizită de lucru la Chişinău, transmite IPN.

Privind lucrurile din perspectiva accelerării factorului extern, Chişinăul este interesat să continue experienţa cooperării cu Letonia atât pe în context bilateral, cât şi cu Uniunea Europeană, a subliniat oficialul. Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu UE oferă posibilităţi care trebuie să fie valorificate şi dezvoltate. „Integrarea europeană este o prioritate-cheie a guvernului nostru. Aceasta înseamnă pentru noi şi aprofundarea relaţiilor, şi integrarea în Uniunea Europeană, şi transformarea acestui stat într-un stat guvernat conform normelor şi practicilor europene”, a relevat şeful diplomaţiei de la Chişinău.

Menţionând ajutorul acordat de baltici pe timp de pandemie, care a cuprins loturi de vaccinuri şi echipamente, Nicu Popescu a vorbit şi despre interesul autorităţilor moldovene privind politicile publice de reformare a justiţiei, combatere a corupţiei, modernizarea economiei. „Vrem să aprofundăm, să intensificăm şi să lărgim integrarea noastră cu Uniunea Europeană în domenii de politici publice mai puţin elaborate în actuala formulă a Acordului de Asociere, cum ar fi protecţia mediului înconjurător, digitalizarea, cooperarea cu Uniunea Europeană în domeniul securităţii”, a relevat Nicu Popescu.

Ministrul de externe a promis că, în scurt timp, va fi semnat un acord bilateral cu Letonia în vederea protecţiei sociale a cetăţenilor moldoveni aflaţi pe teritoriul statului respectiv, precum şi iniţierea unui dialog dedicat recunoaşterii permiselor de conducere moldoveneşti pe teritoriul Letoniei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite