Natalia Gavriliţa, în Parlament: Există un risc real pentru securitatea energetică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Natalia Gavrilita

Premierul Natalia Gavriliţa solicită votul Parlamentului pentru instituirea stării de urgenţă pentru un termen de 60 de zile. Şefa executivului a precizat că „Moldovagaz” nu poate achita integral plăţile către „Gazprom”, care a anunţat intenţia de a sista livrările de gaze naturale, în cazul neachitării integrale a plăţilor până pe 20 ianuarie, transmite IPN.

În aceste condiţii, Guvernul consideră că există un risc real pentru securitatea energetică a ţării şi pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Şefa executivului spune că s-a ajuns în această situaţie pentru că „Moldovagaz”, care are acţionar majoritar acelaşi „Gazprom”, nu a reuşit să găsească soluţii pentru a achita integral şi la timp consumul. „Din păcate, „Gazprom”, în loc să vină cu măsuri pentru ca societatea pe acţiuni pe care o controlează să-şi poată îndeplini obligaţiile contractuale faţă de consumatori şi furnizor, ameninţă să lase consumatorii fără gaze”, a notat Natalia Gavriliţa. În anii precedenţi „Gazprom” a permis „Moldovagaz” să acumuleze devieri negative pe perioada de iarnă, care erau achitate în următoarele luni. Acum compania nu mai acceptă asemenea practici, chiar dacă prevederile contractuale au rămas aceleaşi.

„Situaţia în care ne aflăm azi este un rezultat a relaţiilor comerciale dintre „Moldovagaz” şi „Gazprom”. Conform contractului, „Moldovagaz” urma să achite integral costul consumului pentru decembrie până la data de 20 ianuarie. Pe 14 ianuarie, această obligaţie a fost realizată. Suplimentar, până la data de 20 ianuarie, „Moldovagaz” trebuie să achite avansul pentru luna ianuarie în raport de 50%, aproximativ 63 de milioane de dolari. Din această sumă, „Moldovagaz” va reuşi să achite 38 de milioane de dolari”, a explicat premierul.

Natalia Gavriliţa precizează că s-a format această diferenţă, iar „Moldovagaz” nu a putut găsi limbaj comun cu „Gazprom” pentru amânarea acestor plăţi şi nici nu a găsit posibilităţi de creditare pentru a acoperi această diferenţă.

Potrivit proiectului, pe durata stării de urgenţă, Comisia pentru Situaţii Excepţionale, în calitate de autoritate administrativă responsabilă, va emite dispoziţii cu caracter obligatoriu pentru conducătorii autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, agenţilor economice, instituţiilor publice, precum şi pentru cetăţeni şi alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite