Natalia Gavriliţa, despre multiplele alerte cu bombă: Sunt surse din Rusia şi Belarus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Natalia Gavrilita

Autorii multiplelor alerte false cu bombă din ultima perioadă ar fi din Rusia şi Belarus. Premierul Natalia Gavriliţa spune că autorităţile lucrează cu cele două state pentru a-i identifica pe răufăcători. Potrivit şefei Guvernului, miza acestor acţiuni este inducerea unei stări de panică în societate şi slăbirea capacităţilor de intervenţie a instituţiilor statului.

Alertele vin de pe conturi online din Rusia şi Belarus, însă comanditarii acestor acţiuni ar putea fi rezidenţii altor state.

„Aceste alerte cu bombă vin din extern, sunt greu de urmărit. Sunt surse din Belarus, Rusia, lucrăm cu aceste state ca să identificăm persoanele, dar în mediul online este foarte greu de urmărit până la capăt, mai ales comanditarii. Este foarte uşor să fie ajustate tacticile. Nici nu ştim dacă cei care stau în faţă sunt în aceste ţări pe care le-am numit, pentru că noi avem adresa computerului. Dar cei care cunosc un pic cum funcţionează tehnologiile informaţionale, ştiu că aceste date pot fi manipulate. Noi încercăm să fortificăm răspunsul nostru. De exemplu, intrăducem restricţii mai mari ca să nu fie nevoie să evacuăm oamenii şi asta presupune o perioadă de tranziţie, când trebuie să schimbi mecanisme, legi, să instruieşti oamenii”, a spus Natalia Gavriliţa în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova, citată de IPN.

Potrivit premierului, încercările de a destabiliza situaţia din Republica Moldova ar fi coordonate din exterior, din partea persoanelor care-şi doresc stoparea procesului de intergare europeană a Republicii Moldova. „Aceste alerte sunt menite să ne scadă vigilenţa, să ne ţină ocupaţi, să ne testeze reacţia. De aceea, încă o dată cer oamenilor să rămânem toţi calmi şi solidari. Sunt timpuri complicate, cu multe provocări, din diferite direcţii. Avem hoţi care au fugit din Republica Moldova, dar care au acces la resurse, încearcă să destabilizeze situaţia pentru că se tem de reforma justiţiei, de procesul de integrare europeană”, a mai spus Natalia Gavriliţa.

În contextul multiplelor alerte false cu bombă din ultima perioadă, Ministerul Afacerilor Interne a propus înăsprirea sancţionilor pentru astfel de acţiuni ilegale. Dacă până în prezent alerta falsă cu bombă era pedepsită cu amendă sau închisoarea  până la 2 ani, propunerea de modificare a Codului penal prevede ca pedeapsa să fie cuprinsă între 2 şi 5 ani de închisoare, iar plafonul amenzilor să crească începând cu 50 de mii de lei până la un maxim de 150 de mii de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite