Moscova permite FSB-ului să împuşte copii, femei şi invalizi, dar îi interzice să comunice cu jurnaliştii străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FSB-ului rusesc i s-au oferit drepturi suplimentare în faţa ameninţării teroriste FOTO: rferl.org
FSB-ului rusesc i s-au oferit drepturi suplimentare în faţa ameninţării teroriste FOTO: rferl.org

Duma de Stat de la Moscova a aprobat marţi, 22 decembrie, proiectul privind Biroul Federal pentru Securitate (FSB) prin care colaboratorilor serviciului secret li se permite să deschidă focul asupra femeilor, invalizilor şi copiilor, însă li se interzice să intre în contact cu organizaţiile străine sau să aibă conturi bancare în afară.

Potrivit presei ruse, deputaţii ruşi au aprobat marţi, 22 decembrie, noile prevederi privind activitatea FSB-ului, care au fost elaborate pentru a face faţă pericolului terorist care, potrivit puterii de la Moscova, a luat amploare în ultima perioadă. Noua lege oferă dreptul anagajaţilor serviciului federal secret să poată să intre în locuinţe sau în alte proprietăţi pentru asigurarea securităţii publice. Mai mult, angajaţii FSB-ului vor avea dreptul să deschidă focul asupra mulţimii, copiilor, invalizilor în cazul în care este considerat că se atestă pericolul unui atac terorist.

În total, noua lege prevede 11 situaţii în care angajaţii FSB-ului pot deschide focul asupra populaţiei. În acelaşi timp, sursa scrie că FSB-ului nu i s-a oferit doar drepturi suplimentare, dar au fost introduse şi restricţii. Astfel, angajaţii serviciului special nu vor avea dreptul să intre în contact cu persoanele din afara ţării, nu vor comunica cu jurnaliştii şi organizaţiile din străinătate. De asemenea, atât reprezentanţii FSB-ului, cât şi soţiile acestora sau copiii lor minori nu vor avea dreptul să îşi deschidă conturi bancare în străinătate sau să deţină imobile în afară „dacă aceasta nu este o condiţie a activităţii operaţionale în cadrul serviciului”.

Proiectul de lege a fost adoptat în regim de urgenţă, deşi nu era pe ordinea de zi, fiind susţinut de 343 de deputaţi. Deputatul rus Ernest Valeev susţine că noile prevederi au fost elaborate şi adoptate la propunerea conducerii FSB-ului, care a atestat creşterea ameninţării teroriste în Federaţia Rusă.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite