Moldovagaz a propus ANRE majorarea tarifului pentru consumul de gaze naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
euro gaz bani flacara aragaz contor gaze germania foto shutterstock

Moldovagaz a propus majorarea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali: de la 9,227 lei la 13,418 lei pentru un metru cub. Propunerea se conţine într-o cerere înaintată Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă, tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieşire din reţelele de distribuţie de presiune joasă se propune să fie ridicat de la 10,196 lei la 14,437 lei pentru un metru cub (fără TVA), de presiune medie – de la 8,586 lei la 12,827 lei pentru un metru cub şi de presiune înaltă – de la 8,268 lei la 12,509  lei pentru un metru cub.

În cazul reţelelor de transport gaze, tariful urmează să fie crescut de la 7,771 lei la 11,987 lei pentru un metru cub în punctele de intrare şi de la 8,059 lei la 12,296 lei în punctele de ieşire.

„Principalul factor care a cauzat necesitatea revizuirii tarifelor este creşterea semnificativă a preţurilor de achiziţie. Această decizie este în strictă conformitate cu legislaţia, ea va permite să fie acoperit integral preţul de achiziţie şi astfel se va asigura executarea condiţiilor contractuale de plată faţă de furnizorul de gaze naturale”, precizează sursa citată.

Moldovagaz propune ca tarifele noi să intre în vigoare retroactiv, începând cu data de 1 ianuarie 2022. Tariful pentru gazele naturale la preţuri reglementate se aprobă de ANRE într-o şedinţă deschisă.

Actualmente consumatorii casnici achită 10,2 lei pentru un metru cub de gaze, fără TVA 8%.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite