Ministrul Economiei: Banii care vor veni din programul de dobândire a cetăţeniei prin investiţie sunt un cadou statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Economiei, Anatol Usatîi, consideră că programul de dobândire a cetăţeniei prin investiţii, criticat aspru de opoziţie, este unul bun şi trebuie continuat. Anatol Usatîi susţine că banii pe care bugetul statului îi va încasa de la oamenii de afaceri străini, care doresc să obţină cetăţenia Republicii Moldova în schimbul a 100.000 de dolari sau în schimbul deschiderii unei afaceri de 250.000 de dolari, sunt un cadou oferit statului.

Anatol Usatîi a declarat, la emisiunea „Punctul de Azi” de la TVR Moldova, că avantajul programului constă în faptul că bugetul statului va încasa aceşti bani ca şi cum ar fi „un cadou”, deoarece nu sunt nici împrumut, nici grant, şi statul îi poate folosi cum va considera că este mai bine pentru cetăţeni.

„Plusurile sunt foarte mari a acestui program. Nu în zadar 20 din 28 de ţări din UE au aceste programe”, a spus Usatîi.

Cât priveşte riscurile programului respectiv, Anatol Usatîi a spus că într-adevăr există riscul ca programul să ducă la suspendarea regimului liberalizat de vize cu UE, din acest motiv Guvernul a venit cu iniţiativa, votată deja în Parlament, asupra instituirii unui moratoriu pe durata unui an, ca în acest timp Executivul să se mai consulte cu partenerii europeni pentru a se asigura că programul funcţia în aşa fel încât să nu există riscul menţionat.

Amintim că programul dobândirii cetăţeniei Republicii Moldova prin investiţii prevede că oricare cetăţean străin poate primi cetăţenia R. Moldova dacă achită în bugetul statului suma de 100 mii de dolari sau deschide o afacere cu o investiţie de 250 mii de dolari. Potrivit programului, statul nu va acorda mai mult de 5 mii de cetăţenii. De asemenea, statul se angajează să nu divulge numele persoanelor care au primit cetăţenia. Acest fapt a îngrijorat cel mai mult opoziţia, care suţine că terorişti sau alt tip de infractori ar putea primi cetăţenia R. Moldova contra cost. Pe de altă parte, autorităţile dau asigurări că procesul de verificare a solicitanţilor de cetăţenie este atât de riguros, încât este aproape imposibil ca un cetăţean străin anchetat penal în altă ţară etc., să primească cetăţenia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite