Ministrul delegat pentru Energie al României, Constantin Niţă, vine la Chişinău pentru a accelera proiectele de interconectare energetică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările la conducta Iaşi-Ungheni ar putea începe în luna august
Lucrările la conducta Iaşi-Ungheni ar putea începe în luna august

Prim-ministrul interimar Iurie Leancă a convocat astăzi, 29 aprilie, o şedinţă de lucru privind proiectele de interconectare energetică dintre Republica Moldova şi România.

Autorităţile de la Chişinău încearcă să accelereze procesul de realizare a unor proiecte precum construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, precum şi ai proiectelor din domeniul energetic care vizează liniile de interconexiune electrică Iaşi-Ungheni-Străşeni, instalarea convertoarelor back-to-back pe liniile Bălţi-Suceava şi Vulcăneşti-Isaccea.

În cadrul unei şedinţe convocate de premierul interimar s-a făcut o trecere în revistă a etapelor de implementare a proiectelor energetice şi s-au punctat subiectele care vor fi abordate în cadrul vizitei ministrului delegat pentru Energie al României, Constantin Niţă, care va avea loc în perioada 7-8 mai curent.

De asemenea, în cadrul şedinţei a fost menţionat faptul că ambele părţi au lansat deja procedurile de licitaţie a lucrărilor pe porţiunile României şi Republicii Moldova la conducta Iaşi-Ungheni. Conform estimărilor, lucrările pe porţiunea Republicii Moldova ar putea fi lansate în luna august, după finalizarea procedurilor de achiziţii.

Potrivit autorităţilor în perioada imediat următoare se va trece la etapa a doua care vizează obţinerea finanţării pentru studiul de fezabilitate, proiectare şi construcţie a unei Staţii de Comprimare, precum şi a gazoductului Ungheni - Chişinău, care va oferi posibilitatea de a majora numărul de consumatori.

De asemenea a fost analizată şi situaţia cu privire la construcţia liniilor de interconexiune electrică. Iurie Leancă a fost informat că instituţiile donatoare BERD şi BEI şi-au manifestat interesul de a susţine Republica Moldova în construcţia liniilor de înaltă tensiune în cadrul proiectului respectiv.
Premierul interimar a cerut dispus ca instituţiile de stat implicate în proiectele menţionate să ia măsurile necesare pentru efectuarea lucrărilor cu respectarea termenelor stabilite.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite