Ministrul Apărării de la Chișinău susține că Rusia nu recunoaște că a survolat spațiul aerian al Republicii Moldova

0
Publicat:

La peste o săptămână de la survolarea ilegală a spațiului aerian al Republicii Moldova de rachetele rusești, reprezentanții Kremlinului nu au oferit explicații autorităților de la Chișinău. Ba mai mult, solicită detalii de la partea moldovenească, potrivit ministrului Apărării de la Chișinău. 

Rusia nu a recunoscut survolarea spațiului aerian al Republicii Moldova. Foto: Arhivă
Rusia nu a recunoscut survolarea spațiului aerian al Republicii Moldova. Foto: Arhivă

,,Nu am primit o explicație oficială. Din discuțiile care au fost ale colegilor de la Ministerul Afacerilor Externe, inclusiv discuțiile pe care le-am avut și eu cu atașatul militar, partea rusă ia o poziție mai în apărarea acțiunilor sale și solicită mai multe detalii din partea noastră, decât ei să recunoască acest caz. Adică confirmarea că, într-adevăr, a fost violat spațiul aerian al Republicii Moldova. Este o discuție la nivel diplomatic, de care, de obicei, se folosesc oficialii diferitor țări pentru a nu-și recunoaște unele încălcări”, a declarat ministrul Apărării în cadrul unui interviu de la postul public de radio din țara vecină.

Anatolie Nosatîi a mai spus că instituția pe care o conduce nu dispune în momentul de față de sistemele necesare pentru apărarea antiaeriană. 

,,Noi avem mijloace de monitorizare, observare, adică radare. Și am fost în stare să depistăm țintele acestea și să le confirmăm. Ce ține de mijloace de interceptare, la capitolul acesta stăm mai greu, cu regret. Și nu avem capacitate pentru a reacționa. Pentru a intercepta o țintă aeriană este nevoie de o altă rachetă sau avion de vânătoare, care ar doborî această țintă”, a mai afirmat acesta. 

Iar pentru că achizițiile de acest fel sunt costisitoare, ministrul Apărării de la Chișinău susține că: ,,Este un sistem destul de complicat și costisitor, chiar și cu majorarea, care se prevede pentru domeniul Apărării, va fi nevoie de o achiziție de durată, care va cuprinde mai mulți ani”, a punctat el. 

La începutul săptămânii trecute, Ministerul Apărării din Republica Moldova a informat că au fost identificate trei rachete care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova. S-a întâmplat între orele 8:33-9:02, în contextul atacurilor aeriene rusești din această dimineață asupra mai multor oraşe din Ucraina.

Potrivit angajaților instituției, ,,țintele prezentau pericol pentru infrastructura Republicii Moldova și, în special, pentru aeronavele civile care survolează spațiul aerian al țării”.

În urma acestor incidente, ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat de urgență la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Decizia a fost luată de omologul său din Republica Moldova, Nicu Popescu.

,,Șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgență a, pentru a solicita explicații părții ruse în legătură cu lansarea a 3 rachete de croazieră de pe navele militare ruse amplasate în Marea Neagră și care au tranzitat teritoriul țării noastre în regiunea satului Cobasna și a municipiului Soroca. Republica Moldova consideră acest incident drept unul extrem de grav și regretabil care provoacă, fără îndoială, tensiuni suplimentare.

Încălcarea spațiului nostru aerian național este complet inacceptabilă. 

Bombardarea țării vecine trebuie oprită imediat”, au informat angajații MAEIE.

Atât președinta, Maia Sandu, cât și premierul, Natalia Gavrilița, au condamnat acțiunea. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite