Maia Sandu susține că R. Moldova ar putea adera la UE în doi pași, prima dată fără Transnistria

0
Publicat:

Maia Sandu admite că țara sa ar putea adera la Uniunea Europeană fără rezolvarea conflictului transnistrean, în caz contrar acest lucru ar însemna că țara va da Kremlinului drept de veto pe procesul de integrare europeană.

Sandu admite că țara va adera la UE înainte de soluționarea conflictului transnistrean. FOTO: Arhivă
Sandu admite că țara va adera la UE înainte de soluționarea conflictului transnistrean. FOTO: Arhivă

,,Bineînțeles că vrem să ne integrăm cu regiunea transnistreană și așa cum s-a întâmplat, și până acum regiunea transnistreană beneficiază de anumite elemente ale apropierii de Uniunea Europeană, inclusiv acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană se aplică, și în regiunea transnistreană. și ați văzut că s-au văzut transformări, și acolo în structura comerțului pentru că jumătate dintre exporturile din această regiune merg în Uniunea Europeană. Bineînțeles că ne dorim o rezolvare politică a conflictului, dar nu putem să punem problema în felul în care Republica Moldova devine stat membru al Uniunii Europene doar după rezolvarea conflictului transnistrean pentru că asta ar însemna să-i dăm Kremlinului drept de veto pe procesul de integrare al Republicii Moldova. Lucrăm și pe problema conflictului transnistrean, dar nu creăm din asta un impediment, și în primul rând Bruxelles-ul spune acest lucru, ceea ce este foarte important”, a afirmat președinta Maia Sandu în studioul postului public de radio din țara vecină.

Maia Sandu susține că existe premise reale ca Republica Moldova să fie membră a Uniunii până în 2030, dar acest lucru nu se poate realiza fără multă muncă.

,,Dacă în mai puțin de doi ani am reușit să facem doi pași importanți, eu cred că este foarte real să reușim să ajungem stat membru al Uniunii Europene al acestui deceniu. Noi am făcut un angajament pe partea noastră pentru că aici controlăm lucrurile. Noi trebuie să îndeplinim angajamentele și să ajungem, să corespundem standartelor europene până în 2030 și sperăm, și Uniunea Europeană să fie gata să ne accepte, evident că ne-am bucura ca acest lucru să se întâmple mult mai repede și nu exclud că acest lucru se poate întâmpla mult mai repede dacă și noi aici pe intern muncim mai mult și mai mulți muncim la această agendă de integrare europeană. Eu cred că noi trebuie să devenim stat membru cât de curând posibil”, a punctat președinta Sandu.

Recent, Comisia Europeană a recomandat țărilor membre UE să inițieze negocierile de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei la blocul comunitar. 

În vara anului trecut, Republica Moldova a primit statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană, iar în luna februarie a acestui an, cu două zile înainte de împlinirea unui an de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anulat un decret, datând din 2012 care prevedea, printre altele, soluționarea problemei transnistrene respectând integritatea și suveranitatea țării vecine.

„În scopul asigurării intereselor naționale ale Federației Ruse în contextul modificărilor substanțiale, care au avut loc în relațiile internaționale, dispun ca decretul președintelui Federației Ruse din 7 mai 2012 privind Măsurile de realizare a cursului politicii externe a Federației Ruse să fie recunoscut drept învechit”, se arată în decret. 

Armata rusă menţine în Transnistria un contingent de sute de militari şi controlează depozitul de muniţii de la Cobasna, unde sunt depozitate circa 20.000 de tone de muniţii.

Chișinăul a cerut în repetate rânduri retragerea acestui contingent de ocupație, dar Moscova refuză să facă acest lucru, pretinzând că soldații săi asigură pacea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite