Maia Sandu, la întâlnirea cu preşedintele Sloveniei: Moldova îşi vede viitorul în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Summitul Parteneriatului Estic, care va avea loc în decembrie, în timpul preşedinţiei slovene a Consiliului UE, este foarte important pentru avansarea agendei europene a Republicii Moldova, a declarat, vineri, şefa statului, Maia Sandu, după întrevederea, la Chişinău, cu preşedintele Republicii Slovenia, Borut Pahor, transmite IPN.

 „Sperăm că acest summit va pune bazele consolidării de mai departe a Parteneriatului Estic şi va oferi o perspectivă europeană mai clară statelor asociate. În calitate de preşedintă a Consiliului Uniunii Europene, Slovenia ar putea promova aceste mesaje de încurajare, ce pot da un imbold cooperării în cadrul acestei platforme regionale”, a fost mesajul Maiei Sandu.

La acelaşi subiect, Borut Pahor a exprimat speranţa că reuniunea de la Bruxelles „va fi un pas înainte privind perspectiva europeană a ţărilor beneficiare” a PaE, la fel cum săptămâna viitoare la Ljubljana se vor lua decizii privind extinderea europeană în ţările din Balcanii de Vest. Slovenia va prezida în calitate de preşedinte al Consiliului UE aceste evenimente, fiind un susţinător al proceselor în cauză, a specificat înaltul oaspete.

La briefingul comun de presă, Maia Sandu a trecut în revistă preocupările puterii de la Chişinău, declarând că cele mai importante ţin de reforma justiţiei, eliberarea şi consolidarea instituţiilor care combat corupţia, dezvoltarea economică, inclusiv prin crearea oportunităţilor economice ca cetăţenii să muncească acasă, îmbunătăţirea calităţii guvernării şi serviciilor publice – totul peentru a recâştiga încrederea cetăţeanului. „Contăm pe Slovenia în a transforma Republica Moldova într-o ţară cu o mai mare rezilientă faţă de provocările interne şi externe”, a declarat Maia Sandu.

La rândul său, preşedintele Republicii Slovenia, Borut Pahor, a declarat că vizitează Republica Moldova pentru adâncirea relaţiilor bilaterale moldo-slovene pe diverse domenii. „Doresc să vă sprijin în procesul de îmbunătăţire a calităţii vieţii cetăţenilor, pentru întărirea valorilor democratice în societate, pentru a rezolva relaţiile cu vecinătatea şi pentru ceea ce numim perspectiva europeana a tării dumneavoastră. Nu o să rezolvaţi peste noapte totul, dar în curând veţi rezolva ceea ce Moldova îşi doreşte – un viitor mai bun, pace cu vecinii şi perspectiva europeană”, a declarat preşedintele Sloveniei, Borut Pahor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite